Link tussen overgewicht en artrose verhelderd

Link tussen overgewicht en artrose verhelderd

22 januari 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Vetweefsel verandert de hoeveelheden adipokinen in het lichaam, die weer effect hebben op het beloop van artrose. Dat blijkt uit onderzoek van Erlangga Yusuf die hier op 16 januari aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op promoveerde.

Mensen met overgewicht lopen meer kans op artrose, ook wel gewrichtslijtage genoemd. Gedacht werd dat de extra kilo’s voor mechanische schade zorgen, maar mensen met overgewicht hebben niet alleen vaker artrose in hun knie- en heupgewrichten, ook de gewrichten in hun handen zijn vaker aangedaan. 

Interessant effect
Een ontdekking van de promovendus werpt nieuw licht op de link tussen overgewicht en artrose. Vetweefsel produceert stoffen, adipokinen. Yusuf bestudeerde drie van de ongeveer vijftig soorten adipokinen bij mensen met artrose. Hij ontdekte bij een van de drie bestudeerde adipokinen, adiponectine, een interessant effect. “Hoewel adipokinen door het vetweefsel worden gemaakt blijken mensen met overgewicht juist minder adiponectine te hebben. En hoe minder adiponectine mensen hadden, hoe ernstiger hun artose zes jaar na de meting bleek te zijn. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat mensen met overgewicht vaker artrose in hun handen hebben”, aldus de promovendus. 

Nieuw paradigma
Adiponectine komt via de bloedbaan in de gewrichten terecht. Er waren al aanwijzingen dat deze stof de afbraak van kraakbeen remt en de vorming ervan stimuleert, wat gunstig is bij het tegengaan van artrose. Yusuf laat nu zien dat er een verband is tussen weinig adiponectine en een snellere voortschrijding van de artrose. “Onze studies versterken het nieuwe paradigma dat artrose niet simpelweg door toename van gewrichtsslijtage door overgewicht wordt veroorzaakt. We kunnen overgewicht op populatieniveau niet bestrijden, maar mogelijk kunnen we in de toekomst artrose behandelen bij mensen met overgewicht door de effecten van adipokinen te beïnvloeden”, aldus de promovendus.

Advertentie

Bron: LUMC


Dit bericht delen