Nederlanders eten iets gezonder

Nederlanders eten iets gezonder

21 november 2018 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

De afgelopen jaren is het Nederlandse voedingspatroon iets gezonder geworden. Zo zijn we meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groente de goede kant op te gaan. We eten minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken. Toch is er nog veel gezondheidswinst te behalen omdat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden. Als de positieve ontwikkelingen zich voortzetten kan dit overgewicht en chronische ziekten helpen voorkomen. Dit blijkt uit de nieuwste voedselconsumptiepeiling van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , die gisteren is gepubliceerd op www.wateetnederland.nl.

Meer fruit
Nederlanders aten in de periode 2012-2016 bijna 120 gram fruit per dag, 8% meer dan in de periode 2007-2010. Ter vergelijking: dat komt bijvoorbeeld neer op 1 mandarijn per week of 2 appels per maand. Ook lijkt het erop dat we iets meer groenten zijn gaan eten. Voor de preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatzieken, diabetes en bepaalde vormen van kanker, is een verdere stijging van de consumptie van plantaardige voedingsmiddelen gewenst. Slechts een minderheid van de Nederlandse volwassenen voldoet hiervoor aan de aanbevelingen.

Minder vlees
De consumptie van vlees en zuivel is de afgelopen jaren gedaald. Per dag eten we ongeveer 100 gram vlees en consumeren we ongeveer 350 gram zuivelproducten. Dat is respectievelijk 8 en 12 procent minder dan in de periode 2007-2010. De daling in de consumptie van rood en bewerkt vlees kan gunstig zijn voor de volksgezondheid in verband met een lager risico op een aantal chronische ziekten. Verder helpt dit om de milieudruk van ons voedsel te verlagen. De consumptie van zuivel voldoet nog aan de Richtlijnen goede voeding, maar moet met het oog op de botgezondheid niet verder dalen.

Minder suikerhoudende dranken
Kinderen dronken in de periode 2012-2016 gemiddeld 620 ml suikerhoudende dranken per dag, bij volwassenen was dit 325 ml. De consumptie van suikerhoudende dranken daalde binnen deze periode bij kinderen én volwassenen. In 2015-2016 dronken kinderen ruim een halve liter suikerhoudende dranken per week minder dan in 2012-2014. Bij volwassenen daalde dit met 350 ml per week. De consumptie van suikerhoudende dranken verhoogt het risico op overgewicht en diabetes.

Voedselconsumptiepeiling 2012-2016
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  bracht het voedingspatroon onder ruim 4000 kinderen en volwassenen in kaart. Deze voedselconsumptiepeiling bevat gedetailleerde gegevens over wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken. Met deze gegevens kunnen beleidsmakers en professionals aan de slag voor gezonde voeding en duurzaam en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek.

Website
Op de website www.wateetnederland.nl staan ca. 1100 figuren waarin alle data staan weergegeven. Daar worden de resultaten over de consumptie van voedingsmiddelen, de inname van energie en macronutriënten en de inname van vitamines en mineralen getoond. Er wordt ingegaan op de hoeveelheid voor verschillende bevolkingsgroepen. Ook zijn er gegevens over de plaats en het moment van consumptie en hoe de consumptie of inname zich verhoudt tot de richtlijnen. Daarnaast is er informatie over de verandering in voedingsmiddelenconsumptie en nutriëntinname in de afgelopen jaren. 
Download het factsheet Voedselconsumptie 2012-2016, Wat, waar en wanneer


Dit bericht delen: