Nederlanders eten onvoldoende fruit, groente en vis
23 april 2015Nederlanders eten nog steeds te weinig groente, fruit en vis. Daarbij zijn grote verschillen te zien tussen oud en jong, mannen en vrouwen, laag- en hoogopgeleiden en autochtone en allochtone Nederlanders. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête 2014 die in het kader van de Leefstijlmonitor uitgevoerd is door het CBS en het RIVM.
De conclusies:
- Vrouwen eten vaker voldoende fruit en vis dan mannen en ouderen voldoen vaker aan de richtlijnen.
- Een kwart van alle mensen vanaf 4 jaar voldoet aan de richtlijn voor fruit. Vrouwen (30%) eten vaker dan mannen (22%) voldoende fruit.
- Ruim een kwart van de mensen eet dagelijks voldoende groente, dit geldt zowel voor mannen (28%) als vrouwen (27%).
- 14% van de mensen voldoet aan de richtlijn voor het eten van vis: iets meer vrouwen (15%) dan mannen (13%). Het percentage mensen dat voldoet aan de richtlijn voor vis hangt samen met de leeftijd. 12- tot 16-jarigen voldoen het minst vaak aan de richtlijn (6%). Ouderen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar eten het vaakst 2 keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis (23%).
- Hoger opgeleiden voldoen vaker aan de richtlijnen voor groente en vis dan lager opgeleiden.
- Allochtonen voldoen vaker aan de richtlijnen voor groente en vis dan autochtonen.
- Drie op de tien kinderen in de basisschoolleeftijd voldoen aan de richtlijnen voor groente en fruit. Dit daalt daarna sterk in de leeftijdsgroep 12 tot 16 jaar om vervolgens met het stijgen van de leeftijd weer toe te nemen naar ruim 4 op de tien 75-plussers.