Voeding & Visie werkt al jaren samen met de ‘Netherlands Society for Parenteral and Enteral Nutrition

NESPEN is een zelfstandig werkende sectie van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie (NVGE)

9 oktober 2019 1

Postprandiale glucoserespons bij diabetes type 1

Door Majorie Former

Postprandiale glucoserespons na de consumptie van drie gemengde maaltijden op basis van de koolhydraattelmethode bij volwassenen met diabetes type 1. Een gerandomiseerde studie met crossover design. Origineel artikel: Postprandial glucose response after the consumption of three mixed meals based on...

8 oktober 2019 0

Ontwikkeling van de Eiwitkenner app voor patiënten met erfelijke stofwisselingsziekten

Door Majorie Former

Patiënten met metabole ziekten volgen veelal een streng eiwitbeperkt dieet. Een teveel aan eiwit brengt schade toe aan vitale organen in het lichaam. De Eiwitkenner is een app ontwikkeld voor 15 verschillende metabole ziekten waarvan PKU-patiënten de grootste groep gebruikers...

8 oktober 2019 0

Hybride vlees heeft de potentie om de vleesminner wél te kunnen bekoren

Door Majorie Former

Odette Bruls Een plantrijker eetpatroon is nodig om zowel de planeet als de mens gezond te houden. Initiatieven zijn er volop, zoals Meatless Monday, de 'Week zonder vlees' en een groeiend aanbod van vleesvervangers in het supermarktschap. Toch daalt onderaan...

7 oktober 2019 0

Fecale transplantatie: onderzoek naar veilige alternatieven

Door Majorie Former

Dr. Olaf Larsen, Assistant Professor Athena Instituut, Vrije Universiteit Amsterdam Ons maagdarmkanaal herbergt een enorme hoeveelheid aan micro-organismen, kortweg de microbiota genoemd. Volgens recente schattingen zijn dit er ongeveer 1.3X10^13. Dit is iets meer dan ons totale aantal lichaamscellen, dat...

4 april 2019 Uit

Ziekenhuis Rijnstate pakt ondervoeding aan

Door Majorie Former

Via de Alliantie Voeding in de Zorg werkt Rijnstate samen met Wageningen University & Research aan het verbeteren van de eiwit- en energie inname van ouderen op de afdeling geriatrische traumatologie. Recent zijn de voedingsinname en de voedingsregistratie in kaart...

4 april 2019 Uit

Voedingsadvies – Wat vindt de patiënt ervan?

Door Majorie Former

Hoe ervaren patiënten het krijgen van voedingsadvies tijdens ziekenhuisopname? Volgen ze de adviezen ook op ná ontslag? Dit is onderzocht, onder leiding van onderzoeksdiëtist Emmelyne Vasse en Prof. Ben Witteman, met data uit het Cater with Care project. Meer kennis...

4 april 2019 Uit

Vertaling van abstracts van artikelen die zijn verschenen in Clinical Nutrition

Door Majorie Former

Effect of meal timing on postprandial glucose responses to a low glycemic index meal: A crossover trial in healthy volunteers G. Leung et al. (2019) Clinical Nutrition, Volume 38, Issue 1, Pages 465–471 Samenvatting Achtergrond & doelen Het glucosemetabolisme wordt...

4 april 2019 Uit

“Diëtisten, neem je vak serieus. Voeding kan het verschil maken”

Door Majorie Former

Mick Deutz is arts, voedingswetenschapper en hoofdredacteur van Clinical Nutrition. Hij onderzoekt de relatie tussen voeding en metabole processen. We spraken met hem over nieuwe ontwikkelingen op voedingsgebied en de rol van de diëtist. Professor Nicolaas Deutz is een befaamde...

4 april 2019 Uit

Cortrak®-duodenumsondeplaatsing: een oplossing voor meerdere patiënten? Een vooronderzoek naar de toepasbaarheid van elektromagnetisch geleide plaatsing van naso-duodenale voedingssondes.

Door Majorie Former

Origineel artikel: Cortrak® duodenal tube placements: A solution for more patients? A preliminary survey to the introduction of electromagnetic-guided placement of naso-duodenal feeding tubes, Clinical Nutrition ESPEN (2018), https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2018.11.006 (gebruiken als referentie bij verwijzing naar dit artikel) W. Arjaans1,2, M....

9 oktober 2019 1

Postprandiale glucoserespons bij diabetes type 1

Door Majorie Former

Postprandiale glucoserespons na de consumptie van drie gemengde maaltijden op...

8 oktober 2019 0

Ontwikkeling van de Eiwitkenner app voor patiënten met erfelijke stofwisselingsziekten

Door Majorie Former

Patiënten met metabole ziekten volgen veelal een streng eiwitbeperkt dieet....

8 oktober 2019 0

Hybride vlees heeft de potentie om de vleesminner wél te kunnen bekoren

Door Majorie Former

Odette Bruls Een plantrijker eetpatroon is nodig om zowel de...

7 oktober 2019 0

Fecale transplantatie: onderzoek naar veilige alternatieven

Door Majorie Former

Dr. Olaf Larsen, Assistant Professor Athena Instituut, Vrije Universiteit Amsterdam...

1 oktober 2019 0

Het herfstnummer van Voeding & Visie is online verschenen

Door Erik-Jan Feenstra

Voeding & Visie herfst 2019 is een online-editie. Hierin staan...

5 augustus 2019 Uit

Verslag van het 12e Nationale Voedingscongres in samenwerking met NESPEN

Door Majorie Former

Op 14 juni vond het 12e Nationale Voedingscongres plaats in...

6 mei 2019 Uit

12de Nationale Voedingscongres in samenwerking met NESPEN

Door Majorie Former

Op 14 juni 2019 vindt het 12e Nationale Voedingscongres plaats...

16 maart 2018 Uit

NESPEN symposium op 23 maart in Veldhoven

Door Gerdien Ligthart-Melis

Het thema is 'Voorkomen van ondervoeding in het ziekenhuis, nieuwe...