Voeding & Visie werkt al jaren samen met de ‘Netherlands Society for Parenteral and Enteral Nutrition

NESPEN is een zelfstandig werkende sectie van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie (NVGE)

NESPEN stelt zich tot doel het bevorderen van kennis en de toepassing van deze kennis betreffende klinische voeding en metabole ziekten alsmede de onderlinge beïnvloeding van voeding, voedingsstoffen en door (ziekte ontregelde) metabole processen. NESPEN richt zich hierbij op een multidisciplinaire doelgroep: medici, pre-klinici, apothekers, voedingskundigen, diëtisten, (voedings)verpleegkundigen en overige academici die geïnteresseerd zijn in voeding in zijn breedste toepassing.

20 juli 2020 0

Wat zijn de effecten van intermitterend vasten op de gezondheid?

Door Voeding & Visie

In de media is momenteel heel veel aandacht voor intermitterend vasten ter verbetering van de gezondheid. Wat concluderen de onderzoekers die de effecten van vasten op gezondheid onderzoeken? Zoals vaak bij voedingshypes volgt de wetenschap de enorme groei aan aandacht...

20 juli 2020 0

Smaakbeïnvloeding van multivitamine/mineralen-supplement bij Ketogeen Dieet Therapie; een praktijkonderzoek

Door Voeding & Visie

Auteur: Iris Bouwmeester, RD, 8 Willam Street, 3052 Parkville, ­Melbourne, AustraliëE-mailadres: iris.g.bouwmeester@gmail.comCo-auteur: Elles JTM van der Louw*, RD, Eramus MC-Sophia ­kinderziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Rotterdam *Elles van der Louw promoveert op 10 november 2020 op Ketogeen Dieet Therapie Dit onderzoek...

26 februari 2020 0

De toegevoegde waarde van spierechografie bij patiënten met COPD: een verkennende studie

Door Majorie Former

Origineel artikel: Willemke Nijholt et al., The added value of ultrasound muscle measurements in patients with COPD: An exploratory study, Clinical Nutrition ESPEN 30 (2019) 152-158 (gebruiken als referentie bij verwijzing naar dit artikel) Willemke Nijholt¹ ² *, Lies ter...

25 februari 2020 0

Ingezonden: Hoe ervaren patiënten voedingsadvies tijdens de behandeling van kanker?

Door Majorie Former

Eva van der Want¹, Elbrich M. Postma²³, Mirjam Holverda³, Hannie Postema‑, Menrike Menkveld-Beukers⁴, Ben J.M. Witteman²³ 1. Adviesbureau Purpose, Utrecht 2. Wageningen University & Research, Wageningen 3. Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede 4. Alliantie Voeding in de Zorg, Ede Corresponderende auteur:...

21 februari 2020 0

Hoogleraar Peter Weijs: “Het delen van kennis heeft mijn prioriteit”

Door Majorie Former

Weijs coördineert onderzoek naar voeding en beweging waarbij hij focust op de eiwitbehoefte van diverse doelgroepen en duurzaamheid van de voeding. We spraken met hem over zijn loopbaan en de onderzoeken die momenteel lopen. Op 28 juni vorig jaar werd...

9 oktober 2019 0

Postprandiale glucoserespons bij diabetes type 1

Door Majorie Former

Postprandiale glucoserespons na de consumptie van drie gemengde maaltijden op basis van de koolhydraattelmethode bij volwassenen met diabetes type 1. Een gerandomiseerde studie met crossover design. Origineel artikel: Postprandial glucose response after the consumption of three mixed meals based on...

8 oktober 2019 0

Ontwikkeling van de Eiwitkenner app voor patiënten met erfelijke stofwisselingsziekten

Door Majorie Former

Patiënten met metabole ziekten volgen veelal een streng eiwitbeperkt dieet. Een teveel aan eiwit brengt schade toe aan vitale organen in het lichaam. De Eiwitkenner is een app ontwikkeld voor 15 verschillende metabole ziekten waarvan PKU-patiënten de grootste groep gebruikers...

8 oktober 2019 0

Hybride vlees heeft de potentie om de vleesminner wél te kunnen bekoren

Door Odette Bruls

Odette Bruls Een plantrijker eetpatroon is nodig om zowel de planeet als de mens gezond te houden. Initiatieven zijn er volop, zoals Meatless Monday, de 'Week zonder vlees' en een groeiend aanbod van vleesvervangers in het supermarktschap. Toch daalt onderaan...

7 oktober 2019 0

Fecale transplantatie: onderzoek naar veilige alternatieven

Door Majorie Former

Dr. Olaf Larsen, Assistant Professor Athena Instituut, Vrije Universiteit Amsterdam Ons maagdarmkanaal herbergt een enorme hoeveelheid aan micro-organismen, kortweg de microbiota genoemd. Volgens recente schattingen zijn dit er ongeveer 1.3X10^13. Dit is iets meer dan ons totale aantal lichaamscellen, dat...

4 april 2019 0

Ziekenhuis Rijnstate pakt ondervoeding aan

Door Majorie Former

Via de Alliantie Voeding in de Zorg werkt Rijnstate samen met Wageningen University & Research aan het verbeteren van de eiwit- en energie inname van ouderen op de afdeling geriatrische traumatologie. Recent zijn de voedingsinname en de voedingsregistratie in kaart...

Advertentie

NIEUWSBRIEF VOEDING & VISIE

Agenda

Geen evenementen gevonden!