Nieuwe paramedische richtlijn voor Parkinson

Nieuwe paramedische richtlijn voor Parkinson

22 november 2023 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Sinds 16 november 2023 is de nieuwe ‘Paramedische Richtlijn Parkinson’ landelijk en voor iedereen beschikbaar. Dit is de meest actuele en geldende paramedische richtlijn parkinson voor fysio-, oefen- en ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten, maar ook voor mensen zelf met parkinson. Wat deze richtlijn bijzonder maakt? Dat het een actieve beslisondersteuning bevat die gebruikers vanuit vraag- en probleemstelling helpt de antwoorden te vinden. Deze samenwerking kan de zorg aan parkinsonpatiënten nog verder verbeteren.

Paramedische samenwerking

De paramedische richtlijn parkinson is een samenwerking van ParkinsonNet, de Parkinson Vereniging, de paramedische beroepsgroepen KNGF, Ergotherapie Nederland, NVLF, VvOCM, NVD,V&VN en het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen. Er zijn twee versies van de beslisondersteuning: één voor zorgverleners en één voor mensen met parkinson en naasten. Beiden met dezelfde behandeladviezen, maar passend gemaakt voor de doelgroep. Een groep zorgverleners testte de richtlijn alvast in praktijk: “Dit geeft een mooi overzicht van de behandelmogelijkheden bij een probleem”, zo luidt één van de reacties op dit product.

Innovatieve richtlijn

Sinds 2021 is er hard gewerkt aan dit innovatieve product. Ingrid Sturkenboom, projectleider, is enorm trots op het resultaat. De richtlijn is op de website van ParkinsonNet te vinden is. “De nieuwe paramedische richtlijn is volledig gebouwd op de vraag van de zorgverlener en de mens met parkinson. Dat is uniek. Het vraagt om een andere manier van werken, maar wel een die het werk efficiënter, vriendelijker en meer servicegericht maakt. Het moment is nu eindelijk daar dat iedereen in Nederland gaat profiteren van dit mooie product, zo mooi!”

Bron: www.parkinsonnet.nl/nieuws


Dit bericht delen: