Tentoonstelling Food for Thought in het Scheepsvaartmuseum

Tentoonstelling Food for Thought in het Scheepsvaartmuseum

20 november 2023 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam presenteert Food for Thought: een vogelvlucht door de wereld van ons voedsel door de lens van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen. In deze tentoonstelling gaat Van Lohuizen in foto en video op zoek naar de oorsprong van ons voedsel, en de rol van Nederland en de scheepvaart in het voedselsysteem. Hoe gelijkwaardig en duurzaam is dat systeem?

Waar komt ons eten vandaan en hoe wordt het geproduceerd?

In Food for Thought neemt Van Lohuizen je als bezoeker mee over de hele wereld. Hij deed onderzoek in Nederland, de Verenigde Emiraten, Saudi-Arabië, Kenia en de Verenigde Staten. In een multimediale beleving met fotografie, film- en dronebeelden wordt de bezoeker meegenomen in een kijkje achter de schermen van hypermoderne zaadveredelingsbedrijven en wereldhavens tot verticale landbouwbedrijven en slachterijen. Van de havens van Rotterdam en Amsterdam tot de cargoterminals van Schiphol.
De bezoeker leert waar ons voedsel nou precies vandaan komt, waar het heen gaat en komt meer te weten over de Nederlandse scheepvaart en waarom ons land de op één na grootste exporteur is van agrarische producten. De tentoonstelling bevat enkele beelden uit slachterijen die als schokkend kunnen worden ervaren.

Gelijkwaardig en duurzaam voedselsysteem?

Food for Thought laat ons kennismaken met de verschillende kanten van de wereldwijde voedselindustrie van nu en onderzoekt tegelijkertijd hoe (maritieme) structuren en machtsverhoudingen van vroeger nog steeds invloed hebben. Na een bezoek vraag je je waarschijnlijk af: hoe ziet een meer gelijkwaardig en duurzaam voedselsysteem er eigenlijk uit? Echt food for thought dus.

De tentoonstelling is te zien tot 9 juni 2024.
Tickets zijn hier te koop.


Dit bericht delen: