Nieuwe richtlijnen voor de preventie van kanker

Nieuwe richtlijnen voor de preventie van kanker

1 juni 2018 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Op 24 mei 2018, na ruim 10 jaar, heeft het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds een nieuw rapport gepubliceerd over voeding, leefstijl en kanker. Op basis van de laatste stand van de wetenschap heeft een panel van internationale experts de 10 aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker herzien.

Het wetenschappelijk bewijs dat voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij het wel of niet krijgen van kanker is sterker dan ooit. Dat blijkt uit het rapport Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Het rapport is het resultaat van meer dan 10 jaar onderzoek en is de langverwachte opvolger van eerdere rapporten over kankerpreventie uit 1997 en 2007.
Elk jaar krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker. In 2017 waren dat 109.663 mensen. Volgens schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou ongeveer 40% van alle gevallen van kanker voorkomen kunnen worden. Dat zijn bijna 44.000 mensen per jaar in Nederland.
Het rapport bevat onder andere bevindingen over de rol van voeding en leefstijl bij de ontwikkeling en preventie van kanker, bevindingen over risicofactoren voor kanker zoals overgewicht, lichamelijke inactiviteit en alcohol, en prioriteiten voor nieuw kankeronderzoek. Een van de belangrijkste onderdelen van het rapport zijn de nieuwe aanbevelingen voor de preventie van kanker.
De aanbevelingen zijn richtlijnen voor gezonde voeding en leefstijl die door een panel van internationale wetenschappers zijn opgesteld op basis van de laatste stand van de wetenschap. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar het opvolgen van deze aanbevelingen kan het risico op kanker verkleinen. De aanbevelingen worden in beeld weergegeven in een nieuw voorlichtingsmodules dat de kleuren van een stoplicht hanteert.
De tien aanbevelingen zijn:

  1. Blijf op gewicht
  2. Kom in beweging
  3. Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten
  4. Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit
  5. Beperk het eten van rood en bewerkt vlees
  6. Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers
  7. Drink zo min mogelijk alcohol
  8. Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker
  9. Aanbeveling voor moeders: geeft uw baby borstvoeding, indien mogelijk
  10. Aanbeveling na diagnose kanker: volg onze aanbevelingen, indien mogelijk

Via de website van het WCRF zijn brochures te bestellen met uitgebreide informatie over de nieuwe aanbevelingen. Voor professionals staat een toolkit online.

Totale rapport
Materialen voor professionals

Bron: wcrf.org


Dit bericht delen: