
Nieuwe voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking
17 juni 2025‘Gezonder eten betekent langer leven’, dat is het credo van de nieuwe voedingsaanbevelingen die zijn ontwikkeld door de Hoge Gezondheidsraad in België. De voedingsaanbevelingen richten zich op de preventie van een aantal chronische ziekten die een belangrijke ziektelast veroorzaken en die verband houden met de consumptie van voedingsmiddelen. En er zijn aanbevelingen die verband houden met enkele andere aspecten van de relatie tussen voeding en gezondheid.
Evenwichtige voeding
Een evenwichtige voeding is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Het is daarom
belangrijk te weten wat een evenwichtige voeding betekent. Deze kennis berust in de eerste plaats
op resultaten uit wetenschappelijk onderzoek en is constant in beweging. Met als gevolg dat
informatie over evenwichtige voeding aan de bevolking en aan gezondheidswerkers regelmatig
moet worden aangepast rekening houdend met de meest recente kennis over het effect op
gezondheid.
Het rapprt bestaat uit drie delen. Delen 1 en 2 zijn in één document beschikbaar terwijl deel 3 over
voedingsstoffen in een tweede document zal worden gepubliceerd. In de drie delen wordt naar
elkaar verwezen in secties waar voedingsmiddelen, voedingspatronen en voedingsstoffen met
elkaar nauw verbonden zijn. Er is evenwel geen kwantitatieve of integrale toets gebeurd tussen de
aanbevelingen op voedingsmiddelen niveau en de bijdrage van de inname van voedingsstoffen.
De aanbevelingen omtrent gezonde en milieuverantwoorde voedingspatronen en sociale aspecten
van voedingsaanbevelingen (deel 2) houden rekening met socio-culturele gebruiken in de
gemeenschappen in België en met voedselkeuzes die door de consument worden gemaakt.
In deel 3, dat later zal verschijnen, worden aanbevelingen gegeven voor de hele bevolking over de dagelijkse hoeveelheid energie en voedingsstoffen die nodig zijn om tekorten of toxiciteit te vermijden.
Voedingsaanbevelingen voor België
De 2025 HGR Voedingsaanbevelingen worden samengevat in enkele kernboodschappen:
- Eet dagelijks minstens 125 g volle graanproducten zoals bijvoorbeeld volkoren brood, volkoren pasta. Vervang geraffineerde producten door volle graanproducten.
- Beperk de consumptie van niet-bewerkt rood vlees tot maximaal 300 g/week en hou het verbruik van bewerkte vleeswaren zo laag mogelijk (< 30 g/week).
- Eet meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen, witte en bruine bonen, spliterwten, kikkererwten en sojabonen.
- Beperk het verbruik van zout onder al zijn vormen tot maximaal 5 g/dag.
- Eet dagelijks 250 g fruit, bij voorkeur vers seizoenfruit.
- Beperk zo veel mogelijk de consumptie van gesuikerde dranken.
- Eet dagelijks een handvol ongezouten noten (zonder omhulsel) wat overeenkomt met 20-30 g.
- Gebruik dagelijks 250-500 ml melk of melkproducten.
- Eet dagelijks minstens 300 g groenten.
- Gebruik bij voorkeur plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren ter vervanging van boter, harde margarines, tropische oliën en reuzel.
- Beperk het verbruik van eieren tot maximaal één ei per dag.
- Beperk het gebruik van voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers.
- Gebruik minstens 200 g vis, week-en schaaldieren per week waarvan minstens éénmaal vette vis.
- Conform de energiebehoefte kunt u regelmatig aardappelen of zoete aardappelen consumeren; voorkeur gaat naar gekookte of gebakken producten terwijl het verbruik van gefrituurde producten best beperkt blijft.
- Gebruik dagelijks 1-2 liter dranken; water krijgt de voorkeur; koffie en thee kunnen daar ook deel van uitmaken.
- Wat alcoholhoudende dranken en ultra-bewerkte voedingsmiddelen betreft:
- Drink geen alcoholhoudende dranken en als u het toch doet beperk dit dan tot maximaal 10 standaard eenheden per week, verspreid over verschillende dagen.
- Beperk het gebruik van ultra-bewerkte voedingsmiddelen en geef de voorkeur aan onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen.
Link naar Voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking – 2025
Bron: Hoge Gezondheidsraad, Voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking – 2025, Juni 2025, Nr. 9808-9807