Nieuwsflitsen van het symposium Metabool syndroom belicht vanuit het brein

Nieuwsflitsen van het symposium Metabool syndroom belicht vanuit het brein

23 september 2014 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Tijdens het symposium ‘Metabool syndroom belicht vanuit het brein’ dat georganiseerd werd door Folia Orthica op 18 september, stond het verband tussen voeding, insulineresistentie, darmflora en immuunsysteem centraal.

Wereldwijd heeft 25% van de bevolking metabool syndroom dat gerelateerd is aan overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bij het metabool syndroom is sprake van insulineresistentie en aantasting van het immuunsysteem waarbij het functioneren van de darmen een grote rol speelt.  Ook zijn  genetische, leefstijlfactoren (voeding, beweging en slapen), psychologische en omgevingsfactoren van invloed. Dit complexe systeem wordt geregeld vanuit het brein.

Volgens professor Eline Slagboom, verouderingsonderzoeker in het LUMC,  loont het voor mensen van boven de 60 jaar om hun leefstijl aan te passen, zodat zij meer gezonde jaren erbij krijgen. Het gaat daarbij niet zozeer om gewichtsafname maar om een gezond metabool profiel.  Sommige mensen hebben het geluk dat zij heel oud worden. Hierbij spelen bepaalde genen een rol. Maar daarnaast blijft aanpassing van leefstijl effect sorteren. Uit een studie onder 20.000 ouderen blijkt dat het eten van veel groenten, matigheid, veel bewegen, niet roken en weinig drinken 14 jaar extra levensverwachting oplevert. Dat is meer dan welk medicijn ook.

Diëtist Nienke ten Hoor pleit voor het consumeren van drie maaltijden die qua calorieën en macronutriëntenverdeling overeenkomen en geen tussendoortjes. We hebben geen tussendoortjes nodig, dat zijn alleen maar extra calorieën, aldus de spreekster. Ze leiden tot overgewicht, eetverslaving en darmklachten. Haar devies is: ga nooit meer op dieet, eet drie verzadigende maaltijden, eet geen gekunsteld eten en koken doe je niet met een schaar.

In de mond leven bijna 700 soorten bacteriën. Deze bacteriën helpen de mond gezond te houden, maar hebben ook andere effecten op gezondheid. Zo kunnen ze het risico op het metabool syndroom en zelfs de ziekte van Alzheimer beïnvloeden. Wat je eet, beïnvloedt de bacteriën in de mond. Hoe meer suiker, hoe meer ongunstige bacteriën er in de mondholte huizen. Dat vertelde immunoloog Ger Rijkers. Dagelijks slikken we 1-1,5 l speeksel door. Dat komt overeen met een dagelijkse dosis van 10 biljoen  bacteriën voor de darmen wat tot verschuiving van het bacteriële evenwicht in te darm kan leiden. En dat kan weer invloed hebben op de hersenen, want rond de darmen ligt een zeer uitgebreid zenuwnetwerk. Zo beïnvloeden onze darmbacteriën ook onze hersenfuncties.
 


Dit bericht delen: