Broccoli beschermt tegen hart- en vaatziekten

Broccoli beschermt tegen hart- en vaatziekten

24 september 2014 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Het nuttigen van één dagelijkse portie broccolizaailingen (broccoliplantjes van een week oud) kan het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten mogelijk verkleinen. Dit concludeert Kees Meijer in zijn promotieonderzoek. De groente bevat de bioactieve stof sulforafaan die eiwitten, betrokken bij de ontwikkeling van vaatwandontsteking, afremt. In een bredere context laat het onderzoek zien hoe bioactieve stoffen kunnen helpen om ontstekingen door een verstoorde stofwisseling tegen te gaan.

Mensen met obesitas kampen met een milde, maar chronische ontsteking van de circulatie door het hele lichaam. Daardoor lopen zij een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is nog deels onbekend hoe deze ontsteking ontstaat. Meijer onderzocht daarom hoe de functies van vet- en ontstekingscellen veranderen door ontsteking. Andersom was hij ook geïnteresseerd in de vraag of en hoe metabole ontsteking voorkomen kan worden.
De promovendus kwam tot de verrassende slotsom dat vetcellen zich gaan gedragen als immuuncellen, wat bij obese mensen mogelijk kan gebeuren door een te grote inname van energie uit voedsel. Dat betekent dat de vetcellen van mensen met extreem overgewicht, in tegenstelling tot ‘gewone’ vetcellen, ontstekingsfactoren kunnen produceren die andere ontstekingscellen aantrekken en activeren. Om dit probleem aan te pakken, is het niet alleen van belang dat mensen minder gaan eten, maar ook dat zij gebalanceerd eten. Meijers onderzoek laat zien dat gezonde voedingsstoffen kunnen helpen om metabole ontsteking af te remmen, en zo kunnen bijdragen aan een verlaagd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Kees Meijer (1983) studeerde Medische Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het Centre for Medical Biomics van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd bekostigd door het UMCG en Food and Nutrition Delta. Meijer werkt als klinisch chemicus in opleiding bij de afdeling laboratoriumgeneeskunde in het UMCG.

Bron UMC Groningen


Dit bericht delen: