Ongezonde veranderingen in voedingspatronen na migratie

Ongezonde veranderingen in voedingspatronen na migratie

31 augustus 2016 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Uit het promotieonderzoek van Qaisar Raza aan de Vrije Universiteit, Amsterdam, blijkt dat Pakistaanse en Zuid-Aziatische Surinaamse migranten in vergelijking met de autochtone Nederlandse bevolking vaak risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebben, zoals diabetes, overgewicht en obesitas. Daarnaast vond de gezondheidswetenschapper dat het voedingspatroon van deze groepen ongunstig verandert ten opzichte van deze ziekten na migratie naar Nederland; zo daalt de consumptie van groente en neemt die van frisdrank en zuivelproducten toe.

Verschillen tussen migrantengroepen
Raza ontdekte niet alleen verschillen tussen de Aziatische migranten en de van oorsprong Nederlandse bevolking, maar ook tussen migrantengroepen onderling. Binnen de Surinaamse bevolkingsgroepen hadden Hindoestanen bijvoorbeeld meer risicofactoren voor hart- en vaatziekten en een ongunstiger voedingspatroon dan Surinamers met een Javaanse oorsprong.
Van Aziaten was al bekend dat zij een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, maar naar precieze status van deze groepen in Nederland was nog geen onderzoek gedaan. Volgens Raza is het belangrijk om aandacht te besteden aan deze specifieke bevolkingsgroepen met een extra verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Hart- en vaatziekten zijn namelijk de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld.

Proefschrift


Dit bericht delen: