Ouderen met obesitas kunnen verantwoord afvallen met voldoende eiwitten en krachttraining

Ouderen met obesitas kunnen verantwoord afvallen met voldoende eiwitten en krachttraining

4 januari 2022 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Zorgprofessionals zijn vaak terughoudend om gewichtsverlies bij ouderen met obesitas aan te bevelen vanwege mogelijke risico’s, zoals een verlies aan spiermassa en botmineraaldichtheid. Uit onderzoek van voedingswetenschapper Amely Verreijen van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat deze risico’s beperkt kunnen worden door het innemen van voldoende eiwitten in combinatie met krachttraining. Op deze manier kunnen ouderen met ernstig overgewicht op een verantwoorde wijze afvallen.

Voordelen gewichtsverlies

In westerse landen neemt het aantal ouderen met obesitas toe. Zo hebben in Nederland ongeveer een miljoen ouderen ernstig overgewicht. “Gewichtsverlies bij ouderen met overgewicht heeft veel positieve effecten: een verminderd risico op chronische ziekten, een verbetering van het lichamelijke functioneren en een lagere sterftekans”, vertelt Verreijen, die als buitenpromovendus verbonden is aan de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Vanwege de vele gezondheidsvoordelen van gewichtsverlies bij ouderen met obesitas, onderzocht Verreijen hoe de risico’s die daarmee samenhangen beperkt kunnen worden. Hiermee kan de behandeling van obesitas bij ouderen geoptimaliseerd worden.

Voldoende eiwitten

“Tijdens studies hebben we ouderen laten afvallen op verschillende manieren: met of zonder eitwitrijk dieet, met of zonder wei-eiwit (met leucine en vitamine D) supplement en met of zonder training”, vertelt Verreijen. Op basis van de onderzoeksresultaten, heeft Verreijen een aantal aanbevelingen voor de diëtetiekpraktijk geformuleerd. “Een belangrijke aanbeveling is dat ouderen met obesitas voldoende eiwitten dienen te consumeren tijdens het afvallen om spiermassaverlies tegen te gaan. Zo rond de 1,0 – 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.”

Krachttraining

Naast het innemen van voldoende eiwitten, dient gewichtsverlies bij ouderen altijd samen te gaan met krachttraining. “Dat is essentieel om de spiermassa en botmineraaldichtheid zoveel mogelijk te behouden”, vertelt Verreijen. Verreijen heeft ook bijgedragen aan een literatuuroverzicht over welke voedings- en trainingsstrategieën kunnen helpen om de spiermassa en spierfunctie bij ouderen met obesitas tijdens het afvallen te optimaliseren. “Zo blijkt dat het toevoegen van cardiotraining kan helpen om het fysiek functioneren sterker te verbeteren dan met krachttraining alleen.” Alle aanbevelingen zijn te vinden in Verreijen haar proefschrift.

Proefschrift Treatment of obesity in older adults door A.M. Verreijen
Bron: Wetenschapsnieuws van de VU, 4 januari 2022


Dit bericht delen: