Overgewicht leidt tot vitamine-D-tekort

Overgewicht leidt tot vitamine-D-tekort

12 februari 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Mensen met obesitas hebben een hoger risico op vitamine D-deficiëntie, Vitamine D is essentieel voor gezonde botten en andere functies en wordt in de huid aangemaakt na blootstelling aan zonlicht, maar kan ook worden verkregen via de voeding en door supplementen. Waarschijnlijk verdwijnt het vetoplosbare vitamine in het overtollige lichaamsvet van personen die te dik zijn, waardoor de bloedspiegel bij hen te laag wordt. Dat kan de kans op botbreuken en hart- en vaatziekten vergroten.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Elina Hyppönen van het University College in Londen heeft deze uitkomsten gepubliceerd in een artikel in PLOS Medicine, 5 februari 2013.
De onderzoekers combineerden gegevens van 21 studies in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten en analyseerden de gegevens van ruim 42.000 personen. Uit de resultaten bleek een duidelijk verband tussen genvarianten die samenhangen met overgewicht en het vitamine-D-gehalte in het bloed. Ook konden de onderzoekers aantonen dat een toename van 10 procent in BMI leidde tot een daling van 4 procent van het vitamine-D-gehalte in het bloed (25hydroxy-vitamine D3).

 

Dit bericht delen: