Smaakontwikkeling start al in baarmoeder

Smaakontwikkeling start al in baarmoeder

21 februari 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Dr. Heymans: “Herhaald aanbieden is de sleutel tot ontwikkeling van smaak” Bekijk de preview van de NutriTorial Smaakontwikkeling van Nutricia.

Vanaf 4 maanden kan gestart worden met aanbieden van vaster voedsel. moeten 5 tot 10 keer met een nieuwe smaak of structuur in contact komen voordat ze het herkennen en waarderen. Hierbij geldt: jong geleerd is oud gedaan. De basis voor smaakontwikkeling wordt echter al gelegd in de baarmoeder. Hier komt het kind via het vruchtwater in contact met sporen van het voedsel van de moeder.

 

Smaakontwikkeling

“Wat je leert als klein kind heeft effect voor de ontwikkeling op langere termijn”, aldus dr. Heymans. Vanaf 4 maanden kan gestart worden met introductie van vaster voeding. Hierdoor is er voldoende tijd om het kind geleidelijk te laten wennen aan nieuwe smaken en structuren. Smaken waar je als zuigeling kennis mee maakt, blijk je op latere leeftijd beter te accepteren. Dit gaat niet vanzelf. moeten 5 tot 10 keer met een voedingsmiddel in contact komen voordat ze een nieuwe structuur of smaak gaan waarderen. Het advies aan ouders is om geen stampij te maken, maar een kind zonder dwang en spelenderwijs te leren eten. Zo kan een kind ervaren dat eten een gezellige en sociale ervaring is.

Advertentie

 

Bekijk de preview van de NutriTorial 'Smaakontwikkeling'.  Vanwege wettelijke bepalingen is voor het kijken van de volledige NutriTorial inloggen vereist.

 

Zwangerschap

Smaakontwikkeling start al tijdens de zwangerschap. Vanaf het eerste zwangerschapstrimester zijn er smaakpapillen zichtbaar en start de ontwikkeling van smaak. Via het vruchtwater komt het kind namelijk dagelijks in contact met sporen uit de voeding van de moeder. Toch heeft ieder kind bij geboorte de voorkeur voor zoet en zout en een natuurlijke afkeer van bitter en zuur.


 


Dit bericht delen