Overgewicht van de moeder verhoogt de kans op vroege dood van kind

Overgewicht van de moeder verhoogt de kans op vroege dood van kind

15 augustus 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Kinderen van vrouwen die bij de bevalling overgewicht of obesitas hebben, hebben ruim dertig procent meer kans om op volwassen leeftijd vroegtijdig te sterven dan kinderen van moeders met een normaal gewicht.

Dat concluderen onderzoekers in een recente studie die gepubliceerd is in British Medical Journal (BMJ). De onderzoekers onderzochten de gegevens van 37.709 kinderen die tussen 1950 en 1976 werden geboren uit 28.540 vrouwen. De kinderen waren tussen 34 en 61 jaar oud. Van hen zijn er 6.551 vroegtijdig gestorven. Van de moeders had 21 procent op het moment van de bevalling overgewicht en 4 procent was obees.

Resultaten
Uit de studie blijkt dat het risico op een vroegtijdige dood 35 procent hoger ligt bij kinderen van vrouwen met obesitas en 11 procent voor moeders met overgewicht, in vergelijking met kinderen van moeders met een normaal gewicht (na correcties voor o.a. leeftijd van de moeder tijdens de bevalling, sociaal economische status, geslacht van de nakomelingen, geboortegewicht en zwangerschapsduur). Kinderen van moeders met obesitas hebben ook een 42 procent hoger risico om met cardiovasculaire problemen te worden opgenomen in het ziekenhuis.
Bijna één op de vijf zwangere vrouwen in het Verenigd Koninkrijk heeft te kampen met obesitas, terwijl in de Verenigde Staten circa 64 procent van de vruchtbare vrouwen overgewicht heeft, van wie 35 procent obesitas heeft. Het is volgens de auteurs dan ook dringend nodig om strategieën te ontwikkelen om het gewicht van zwangere vrouwen te optimaliseren.
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f4539


Dit bericht delen: