Tentoonstelling Voedsel van morgen; plofinsecten, kweekvlees en toekomstgewassen

Tentoonstelling Voedsel van morgen; plofinsecten, kweekvlees en toekomstgewassen

3 juni 2019 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Wat ligt er in 2050 op je bord? Waar komt dit voedsel vandaan? En hoe wordt het gemaakt? Plofinsecten in het schap van de supermarkt, een hamburger van kweekvlees of eten in poedervorm op basis van je DNA-profiel. Het klinkt misschien nog ver weg, maar met de uitdagingen die een groeiende wereldbevolking en klimaatverandering met zich mee brengen is een andere houding ten opzichte van voeding nodig. Wetenschappers, voedseltechnologen, designers, foodstartups, filosofen en producenten kijken daarom naar nieuwe manieren om het verbouwen én consumeren van ons eten mogelijk te maken. Hun beste ideeën en producten zijn te zien in de nieuwe tentoonstelling Voedsel van morgen die van 10 juli t/m 6 oktober te bezoeken is in De Studio van NEMO Science Museum. De nieuwe locatie bevindt zich op het naastgelegen Marineterrein.

In de tentoonstelling Voedsel van morgen neemt NEMO Science Museum, in samenwerking met Next Nature Network, bezoekers mee op voedselreis. Aan de hand van de scenario’s plantaardig, dierlijk en functioneel voedsel krijgen bezoekers een kijkje in de toekomst van insecten, kweekvlees, GMO, Biotech, plantaardige alternatieven, alternatieve kweekmethoden, voedsel als medicijn en nieuwe sensorische voedselbeleving.

Future Food Formula-installatie

Food designer Chloé Rutzerveld, fellow bij Next Nature Network, stelde de tentoonstelling samen. Rutzerveld is zelf ontwerper van de Future Food Formula-installatie waarbij bezoekers een groeirecept kunnen maken om een toekomstgewas te ontwerpen. Er wordt verder samengewerkt met verschillende partijen uit binnen- en buitenland, waaronder filmmaker Matthijs Diederiks die een inkijkje geeft in de wereld van de functionele voedingsmiddelen waarop hij een jaar heeft geleefd en ontwerper Ira van Eelen, dochter van kweekvleesuitvinder Willem van Eelen, die in samenwerking met de universiteit van Bath laat zien hoe kweekvlees gemaakt wordt.

 “Iedereen lijkt het er over eens dat oplossingen voor belangrijke vraagstukken in de wetenschap gevonden worden. Het is belangrijk dat burgers zelf kennis nemen van deze wetenschappelijke vraagstukken en technologische ontwikkelingen. Niet alleen om zich er een mening over te vormen, maar ook om actief bij te dragen aan oplossingen voor hun eigen leefomgeving,” aldus Michiel Buchel, directeur NEMO.

“Koken is de eerste uitvinding die de mens ooit heeft gedaan – andere dieren doen het niet. Voeding is de meest intieme technologie, omdat het letterlijk onderdeel wordt van je lichaam. Keuzes die we vandaag maken gaan toekomstige generaties beïnvloeden.” aldus Koert van Mensvoort, directeur Next Nature Network.

Extra activiteiten op woensdagavond

Op woensdag is de tentoonstelling ook in de avond geopend. Dan kan publiek naast een bezoek aan de tentoonstelling deelnemen aan extra activiteiten zoals workshops, lezingen, documentaires en proeverijen.

Tentoonstelling: Voedsel van morgen

Wanneer: 10 juli t/m 6 oktober 2019

Openingstijden: woensdag van 10.00-21.30 uur, donderdag tot en met zondag 10.00-17.30 uur, maandag en dinsdag gesloten.

Locatie: De Studio van NEMO Science Museum op het Marineterrein, Kattenburgerstraat 5, gebouw 027A, 1018 JA Amsterdam

Prijs: €7,50. Gratis toegang op dezelfde dag met entreeticket NEMO Science Museum


Dit bericht delen: