Snel inzicht in fosfaatgehaltes met de Drankenwijzer

Snel inzicht in fosfaatgehaltes met de Drankenwijzer

3 juni 2019 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Onlangs lanceerde de Alliantie Voeding in de Zorg de Drankenwijzer. De Drankenwijzer helpt nierpatiënten om hun fosfaatinname te beperken. De Wageningen University & Research analyseerde meer dan 70 dranken voor de Drankenwijzer.

Fosfaatbeperking

‘De Drankenwijzer maakt in één oogopslag duidelijk hoeveel fosfaat in een frisdrank zit. Dat helpt de fosfaatinname te beperken.’ aldus Inez Jans, diëtist Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Nierpatiënten gebruiken vaak fosfaatbinders bij fosfaatrijke maaltijden. Maar frisdranken worden vaak tussen de maaltijden gedronken. Met de Drankenwijzer kunnen nierpatiënten beter inschatten of het slikken van een (extra) fosfaatbinder nodig is.’

Frisdranken

Uit internationaal onderzoek was al bekend dat frisdrank fosfaat kan bevatten. De fosfaatgehaltes van in Nederland verkrijgbare frisdranken en alcoholvrije bieren waren niet bekend. In samenwerking met Wageningen University & Research zijn deze nu onderzocht en verwerkt in de Drankenwijzer. ‘Een mooi voorbeeld van het toepassen van Wagenings voedingsonderzoek in de zorgpraktijk.’ aldus Marianne Geleijnse, hoogleraar aan Wageningen University & Research.

Fosfaat

Cola, Rivella en Taksi en alcoholvrij bier bleken fosfaat te bevatten. In de andere frisdranken en sappen was de hoeveelheid fosfaat verwaarloosbaar. Ook is onderzocht welke grondstoffen en toevoegingen significant bijdragen aan de fosfaatgehalte in dranken. Het fosfaat in Cola komt uit het toegevoegde fosforzuur (E338). In Rivella en Taksi leveren de toegevoegde melkbestanddelen het fosfaat en bij alcoholvrij bier de graanbestanddelen. Uit dit onderzoek is gebleken dat aromastoffen geen fosfaat bevatten.

Natrium en kalium

Natrium en kalium zijn voor nierpatiënten ook van belang en daarom meegenomen in het onderzoek. De hoeveelheid natrium en kalium was verwaarloosbaar in de onderzochte frisdranken. Dit ondanks de natrium- en kaliumhoudende toevoegingen: kaliumsorbaat (E202), kaliumbenzoaat (E212), natriumbenzoaat (E211), natriumcitraat (E331), natriumgluconaat (E574), natriumcyclamaat (E952iii) en natriumsaccharinaat (E954iv).

De Drankenwijzer is digitaal beschikbaar via de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Alliantie Voeding in de Zorg.


Dit bericht delen: