Twee op de drie Nederlanders vindt voedsel te duur

Twee op de drie Nederlanders vindt voedsel te duur

24 oktober 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

De meeste Nederlanders (64%) vinden de huidige voedselprijzen (te) hoog. Dit blijkt uit de recente Foodmonitor die The Food Agency samen met marktonderzoeksbureau Trendbox heeft opgezet. Er zijn verschillen te zien tussen leeftijdsgroepen; 55% van de ouderen boven de 65 jaar vindt de prijzen hoog versus 70% voor de groep 35 – 49 jaar. Slechts 2% van de Nederlanders vindt de huidige voedselprijzen laag.

Dit zijn niet alleen opmerkelijke, maar ook verontrustende resultaten. Opmerkelijk, omdat de voedselprijzen in Nederland op dit moment al 4% onder de gemiddelde prijzen in de EU liggen (bron: Eurostat 2013). En dit verschil wordt waarschijnlijk alleen nog maar groter door de nieuwe prijzenoorlog.
De resultaten zijn verontrustend, omdat, los van de prijzenoorlog, de voedselprijzen de komende tien jaar verder zullen stijgen en fluctueren, door hogere energieprijzen, een groeiende vraag en afzwakkende productgroei.
Het feit dat de Nederlandse consument de prijzen nu al hoog vindt, is ook zorgelijk. Een hogere voedselprijs is nodig om een duurzame agrarische sector te creëren.  Ofwel om de boeren te behouden in Nederland, en te voorkomen dat we voor onze voedselvoorziening volledig afhankelijk worden van het buitenland. Daarnaast willen we als samenleving duurzamer en gezonder eten.
 
De aandacht van de overheid voor deze twee thema’s is groter dan ooit. De huidige perceptie van de consumenten over de voedselprijzen staat een verbeteringsslag op deze terreinen echter in de weg. De aandacht en waardering zal moeten verschuiven van de prijs naar de kwaliteit van ons voedsel (lekker, gezond, duurzaam). Alleen dan zal de consument de vaak noodzakelijke meerprijs willen betalen voor duurzaam en gezond eten en zullen bedrijven sneller bereid zijn om hierin te investeren.

Bron: http://www.foodforfood.info/foodmonitor/artikel/twee-van-de-drie-nederlanders-vindt-voedselprijzen-hoog


Dit bericht delen