Uitbreiding online FosFaatSpel voor mensen met een nierziekte

Uitbreiding online FosFaatSpel voor mensen met een nierziekte

2 juni 2021 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Het FosFaatSpel van RobinHealthGames is een serious game voor mensen met een nierziekte die op hun fosfaat moeten letten. De patiënt speelt door een set van vragen in de vorm van een quiz om alles over fosfaat te leren. De kennis van de patiënt gaat van A naar Beter op een leuke en speelse manier. 

Het spel was al beschikbaar voor de patiënten van artsen en diëtisten die meededen aan de pilot. Zij zagen in de kliniek dat bloedwaarden verbeterden na het spelen. Dit kan een direct gevolg zijn van de toegenomen kennis over wat juiste voeding is. Ook de intrinsieke motivatie bij patiënten neemt toe. Dit heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven. Uit onderzoek blijkt dat door het spelen van het FosFaatSpel, de kennis van patiënten over voeding en fosfaat significant toeneemt. Zelfs patiënten die al jaren onder behandeling zijn komen tot nieuwe inzichten:

 Zonder het FosFaatSpel is de informatie die patiënten krijgen van hun zorgverleners afhankelijk van de tijd en presentatievaardigheden van de zorgverlener. De patiënt krijgt misschien informatie mee op een A4-tje of een folder. De kennisoverdracht is hierdoor inconsistent, niet gepersonaliseerd, en niet meetbaar.

Eigen regie

Het FosFaatSpel geeft mensen met een nierziekte de regie terug, in plaats van deze te beteugelen zegt Louise Witteman – diëtist en founder van RobinHealthGames, “Onze visie is om gebruikers te ondersteunen bij het dieet door het ontwikkelen van eenvoudig te gebruiken digitale dieethulpmiddelen. Zo kunnen we het leven van mensen met chronische (leefstijl)aandoeningen positief beïnvloeden. Met de games helpen wij patiënten gezonder en gelukkiger te leven.”

Indien gewenst, kan de patiënt de speel-en testresultaten met een druk op de knop delen met hun zorgverlener via (beveiligde) mail of een ander communicatie platform. Op basis van de resultaten creëert de zorgverlener een passend behandelprogramma dat inzoomt op de persoonlijke (kennis)behoefte van de patiënt. Het proces en de data beveiliging is te vergelijken met die van een regulier consult. RobinHealthGames biedt het framework aan, maar ontvangt geen persoonlijke resultaten.

Het FosFaatSpel kunnen mensen direct op hun telefoon downloaden en spelen, op advies van hun behandelaar, maar ook op eigen initiatief. Een abonnement is verkrijgbaar via de Google Playstore en Apple Appstore.

Vandaag sprak ik één van mijn cliënten. Zij was super enthousiast over het FosFaatSpel en ze was blij te laten zien tot welk level ze had gespeeld. Het was interessant en leuk om te zien wat ze leuk vond aan het spel. Ze zei ook dat ze nu meer let op fosfaat in voedingsmiddelen. Ze koopt minder bewerkte producten en is onder andere gestopt met het eten van chocolade. Heel leuk om de impact van het spel in het echt te zien.

Diëtist in opleiding C. L

Het FosFaatSpel is een product van Robin Health Games. De eerste in een rij producten voor mensen met leefstijl aandoeningen. De innovaties van RobinHealthGames zijn erop gericht om behandelingen met voeding en leefstijl effectiever, langduriger, kostenbesparend en LEUKER te maken.

Wil je op de hoogte blijven? Volg RobinHealthGames op Twitter, Instagram, Facebook, of Linkedin, of meld je aan voor de nieuwsbrief.


Dit bericht delen: