Wees voorzichtig met het gebruik van voedingssupplementen en thee met sint-janskruid

Wees voorzichtig met het gebruik van voedingssupplementen en thee met sint-janskruid

25 maart 2021 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Voedingssupplementen en thee met sint-janskruid kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM adviseert consumenten daarom voorzichtig te zijn met het gebruik van dit soort kruidenpreparaten met sint-janskruid en deze niet te gebruiken in combinatie met geneesmiddelen.

Mensen gebruiken kruidenpreparaten met sint-janskruid bijvoorbeeld om beter te kunnen slapen. Het is onbekend hoeveel mensen kruidenpreparaten met sint-janskruid gebruiken.

Sint-janskruid in combinatie met geneesmiddelen

Door sint-janskruid werken sommige geneesmiddelen minder goed. Kruidenpreparaten met sint-janskruid verminderen bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties. De werking van bijvoorbeeld antidepressiva of kalmeringsmiddelen kan juist worden versterkt. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  adviseert consumenten daarom kruidenpreparaten met sint-janskruid niet te combineren met geneesmiddelen.

Risico’s gebruik sint-janskruid zonder geneesmiddelen

Ook buiten een combinatie met geneesmiddelen kan sint-janskruid schadelijk  zijn voor de gezondheid. Zo kan de huid verbranden als mensen na het gebruik van sint-janskruid in de zon gaan zitten. Ook kunnen andere klachten zoals duizeligheid, diarree en angst optreden na het gebruik van kruidenpreparaten met sint-janskruid. Wat de effecten zijn van langdurig gebruik van sint-janskruid is niet bekend. Ook is er onvoldoende informatie om te bepalen of het gebruik van sint-janskruid tijdens de zwangerschap veilig is voor het ongeboren kind. Tenslotte is de samenstelling van kruidenpreparaten met sint-janskruid vaak onbekend. Hierdoor is het ook moeilijk te beoordelen wat de effecten van een product zijn.

Bron: nieuwsbrief RIVM 23 maart 2021


Dit bericht delen: