Ziektelast en kosten van voedseloverdraagbare ziekten in Nederland
25 juli 2017Jaarlijks onderzoekt het RIVM hoeveel mensen ziek worden van 14 ziekteverwekkers (zoals Salmonella, campylobacter of listeria) die via voedsel in het menselijke lichaam terecht komen. Deze voedsel-gerelateerde ziektelast wordt uitgedrukt in DALYs (Disability Adjusted Life Year), een internationaal gehanteerde maat voor het aantal gezonde levensjaren dat verloren gaat aan ziekte of vroegtijdig overlijden. Het aantal DALYs als gevolg van de 14 ziekteverwekkers is voor 2016 geschat op 4.708, en is daarmee iets hoger dan in 2015 (4.642 DALYs).
Naast deze ziektelast wordt ook een schatting gemaakt welke kosten hieraan verbonden zijn (cost of illness). Dit zijn directe medische kosten, maar ook de kosten voor de patiënt en/of zijn familie, zoals reiskosten. Ook de kosten binnen andere sectoren, bijvoorbeeld door werkverzuim, worden hierin meegenomen. De kosten die verbonden zijn aan de 14 ziekteverwekkers die mensen via voedsel opliepen bedroegen 171 miljoen euro. Dit is bijna evenveel als de kosten in 2015 (172 miljoen euro).
Verschillende blootstellingsroutes
De onderzochte ziekteverwekkers worden niet alleen via voedsel aan de mens overgedragen (circa 40 procent), maar ook via het milieu (bijvoorbeeld via oppervlaktewater), dieren, en van mens op mens. Het verschilt per ziekteverwekker hoe groot het aandeel van de verschillende blootstellingsroutes is. De totale ziektelast van alle ‘routes’ is geschat op 12.020 DALY’s, en is daarmee iets lager dan in 2015 (12.190 DALY’s). De totale kosten zijn geschat op 430 miljoen euro en waren daarmee iets lager dan in 2015 (435 miljoen). De verschillen in DALY's en kosten zijn grotendeels een gevolg van schommelingen in het aantal infecties dat de 14 ziekteverwekkers veroorzaakten.
Bron: www.rivm.nl, 25-07-2017