Boek het anti AGE dieet

Boek het anti AGE dieet

28 april 2014 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Vandaag is het boek ‘Het anti AGE dieet’ verschenen, geschreven door prof. dr. Helen Vlassara (oorsponkelijke titel: The AGE-less Way). Vlassara, een Amerikaanse wetenschapper, doet al 35 jaar onderzoek naar AGEs. Dit zijn stoffen in voeding die een negatief effect op de gezondheid hebben. Op 28 april is haar boek gepresenteerd in Amsterdam waar ook Nederlandse wetenschappers hun kennis over AGEs met de aanwezigen deelden.

AGEs staat voor Advanced Glycation Endproducts. Dit zijn verbindingen die als bijproduct van de stofwisseling ontstaan als suikermoleculen ongecontroleerd met eiwitten en vetten een verbinding aangaan. Al meer dan veertig jaar zijn ze onderwerp van medisch onderzoek en ook in Nederland wordt in wetenschappelijke centra als Groningen en Maastricht hiernaar onderzoek verricht. “AGEs zijn verantwoordelijk voor de complicaties en versnelde veroudering bij mensen met diabetes en hebben ook negatieve effecten op de bloedvaten (atherosclerose), de nieren, het brein en overgewicht”, aldus professor Vlassara. “AGEs ontstaan in voedingsmiddelen als deze worden verhit. De bruine kleur door bakken (Maillard reactie) is afkomstig van AGEs. Ze verbeteren ook de houdbaarheid van producten met dramatische gevolgen. De moderne voeding bevat meer AGEs dan goed voor ons is.  Mensen moeten daarvoor worden gewaarschuwd”, stelt Vlassara. Veel onderzoek is echter nog slechts gebaseerd op onderzoek met dieren.
Prof.dr. Casper Schalkwijk doet aan de Universiteit van Maastricht onderzoek naar de vasculaire complicaties bij diabetes mellitus waarbij AGE’s een rol spelen. De hoeveelheid AGEs in het bloed wordt beïnvloed door de inname van AGE’s met de voeding, de eigen productie van het lichaam, de werking van antioxidanten en de werking van de nieren. Bij mensen met diabetes wordt een sterk verhoogde concentratie van AGEs aangetroffen in het bloed. Een van de AGE stoffen die Schalwijk onderzoekt is methylglyoxal. AGEs worden opgeslagen in buikvet en leiden in het bloed tot ontstekingsprocessen in de slagaderen, het hart en het brein. AGEs leiden tot stijfheid en broosheid in botten en gewrichten. Ze hechten zich aan collageen en vormen starre collageenvezels.
Prof.dr. Bruce Wolffenbuttel, internist-endocrinoloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen, liet op afbeeldingen zien hoe AGEs neerslaan in de nieren. Ook in de huid treedt verandering op als gevolg van AGEs. Medicamenten kunnen de vorming van AGE’s voorkomen en beperken. Hierdoor wordt het bindweefsel soepeler, treedt verlaging van de bloeddruk op en verbetert de functie van het endotheel.
Prof.dr. Andries Jan Smit, internist vasculaire geneeskunde in het UMC Groningen doet onderzoek naar het meten van AGEs in de huid door middel van UV-licht. Het lichaam kent niet één leeftijd, de kalenderleeftijd. Het bloed, de opperhuid en het slijmvlies worden dagelijks ververst, maar de ooglens, het kraakbeen en de bloedvaten ‘slijten’. De lichaamsleeftijd is van persoon tot persoon variabel en is afhankelijk van leefstijl, voedingspatroon en erfelijkheid. AGEs stapelen zich op in langlevende weefsels, zoals de huid, ooglens, kraakbeen, vaatwand en hartspier. Klinisch onderzoek toont aan dat AGE een krachtige voorspeller is bij ziekten als diabetes, nierfalen en atherosclerose. Door het meten van AGEs kan de medicamenteuze therapie worden aangepast of kunnen voedingsadviezen worden gegeven. “Zal de AGE-meting net zo’n standaardmeting worden als het bepalen van cholesterol?”. Daarop kon Smit nog geen antwoord geven. Op dit moment doen zo’n 200 huisartsen mee aan het project.
 
Het anti AGE kookboek
In het anti AGE dieet boek staan o.a. de volgende principes nader uitgewerkt:
·         beperk het eten van vlees en kies voor magere en minder bewerkte soorten;
·         kook bij lage temperatuur en met vocht (pocheren, stomen, stoven);
·         vermijd de combinatie van voedsel die AGE-vorming bevorderen; vlees en suikerrijk voedsel, vlees en volvette of bewerkte kazen, vlees en boter, bacon of worst;
·         beperk het gebruik van chips, koek en gebak. Zij verhogen de bloedglucosespiegel wat de productie van AGEs stimuleert.
In het boek staan 143 eenvoudig te bereiden recepten die hierop gebaseerd zijn.

 
Auteur prof.dr. Helen Vlassara is directeur van de afdeling Experimentele Diabetes en Veroudering en hoogleraar Medicijnen en Geriatrie aan de Mount Sinai School of Medicine in New York. Wereldwijd geldt zij als toonaangevende autoriteit op het gebied van AGEs uit voeding en gezondheid.
Uitgeverij: CocoBooks, prijs: € 24,95


Dit bericht delen