Erythritol is veilig voor gebruik in dranken

Erythritol is veilig voor gebruik in dranken

12 maart 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

De EFSA heeft de zoetstof erythritol veilig verklaard voor het gebruik in dranken bij een maximaal gehalte van 1,6%. Het dossier was ingediend door Cargill. In 2006 was de zoetstof al goedgekeurd voor gebruik in voedsel.

Erythritol is een polyol en komt van nature in kleine hoeveelheden voor in sommige fruitsoorten, paddenstoelen en gefermenteerde producten. Erythritol als zoetstof (E 968) wordt met behulp fermentatie door een gist gewonnen uit glucose. Zo ontstaat een poeder dat lijkt op kristalsuiker met een zoetkracht van 70% van tafelsuiker. Erythritol heeft geen effect op de bloedsuiker- en insulinespiegel en levert vrijwel geen energie. Polyolen zitten voornamelijk in producten voor mensen met diabetes, zoals suikervrije  snoep, chocolade en gebak.

Erythritol in dranken
Ondanks dat erythritol al was goedgekeurd voor gebruik in voeding, vroeg EFSA het bedrijf Cargill om aan te tonen dat hun product Zerose erythritol ook veilig is voor kinderen wanneer het wordt toegevoegd aan dranken.
Een klinische studie met kinderen in de leeftijd van 4-6 jaar is gepubliceerd in de online editie van European Journal for Clinical Nutrition . Hieruit blijkt dat jonge kinderen een enkele dosis van 250 milliliter met 6% Zerose erythritol even goed verwerkten als het controledrankje met suiker. Er traden geen darmproblemen op.

Bron: VMT


Dit bericht delen: