Frisdrank en vruchtensappen gezoet met suiker vergroten de kans op nierstenen.

Frisdrank en vruchtensappen gezoet met suiker vergroten de kans op nierstenen.

20 mei 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Veel drinken zorgt er over het algemeen voor dat nierstenen niet gevormd worden, maar dat is wel afhankelijk van wat je drinkt. Met suiker gezoete frisdranken en vruchtensappen verhogen de kans, terwijl koffie, thee, puur sinaasappelsap, bier en wijn de kans op nierstenen verlagen.

Dat stellen onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital in Boston. Zij volgden ruim 194.000 mensen gedurende acht jaar. De deelnemers vulden vragenlijsten in en informatie over hun voedingspatroon werd bijgehouden.  De mensen die minimaal een keer per dag een suikerrijke frisdrank dronken, hadden 23 procent meer kans op nierstenen dan degenen die slechts een drankje per week nuttigde. Dit gold niet alleen voor frisdrank, maar ook voor vruchtensappen en andere drankjes met suiker.

De onderzoekers concluderen dat de consumptie van met suiker gezoete frisdrank geassocieerd is met een hoger risico op niersteenvorming, terwijl de consumptie van koffie, thee, bier, wijn en jus d'orange wordt geassocieerd met een lager risico.

Het onderzoek is in april 2013 gepubliceerd in het Clinical Journal of the American Society of Nephrology.
 

Advertentie

Dit bericht delen