Kinderen met diabetes type 1 hebben minder diverse darmmicrobiota

Kinderen met diabetes type 1 hebben minder diverse darmmicrobiota

10 februari 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Kinderen die aanleg hebben voor het krijgen van diabetes type 1 krijgen de ziekte alleen bij een minder diverse darmmicrobiota. Dat schrijven onderzoekers in een recvent artikel in Cell Host & Microbe.

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij immuuncellen van het lichaam de eigen insuline-producerende cellen in de alvleesklier kapot maken.
Diabetes type 1 wordt gezien als genetisch bepaald, maar niet iedereen met aanleg krijgt de aandoening ook. Deze studie biedt hiervoor een verklaring. In de studie volgden onderzoekers 33 kinderen met aanleg voor deze vorm van diabetes. De vier kinderen die de ziekte op driejarige leeftijd hadden ontwikkeld, bleken een 25 procent minder diverse microbiota te hebben. Ze hadden ook relatief meer ontstekingsopwekkende bacteriën. Elf andere kinderen hadden geen diabetes, maar ze maakten wel antilichamen aan tegen de insulineproducerenden cellen. Zij hadden geen minder diverse microbiota.

Mogelijk verzwakken die ontstekingen de barrière in de darm tussen de darminhoud en bacteriën aan de ene kant, en het interne lichaam aan de andere kant. Is die barrière verzwakt, dan kunnen er bacteriën en voedingscomponenten het lichaam in lekken waartegen immuunreacties ontstaan, onder meer in de alvleesklier.
Het ontstaan van diabetes zou dus voorkomen kunnen worden door de microbiota gezond te houden, bijvoorbeeld door specifieke voeding of eventueel toediening van gezonde bacteriën.      
 
Artikel


Dit bericht delen: