Onderzoek naar voeding tijdens nachtdienst

Onderzoek naar voeding tijdens nachtdienst

9 februari 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Nachtdiensten in de zorg kunnen een aanslag zijn op de gezondheid. Welke rol speelt voeding hierin? Hierover is nog veel onduidelijk. Recent kende de NWO subsidie toe aan nieuw onderzoek naar voeding en nachtdienst in de zorg. Hierin wordt de rol van voeding in het behoud van gezondheid bij nachtdiensten onderzocht.

Het project onderzoekt de relatie tussen nachtdiensten, de samenstelling en tijdstip van de maaltijden, vermoeidheid en prestaties op het werk. Gedurende anderhalf jaar werken Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, Wageningen Universiteit, twee mkb’ers en een zorgverzekeraar samen om de rol van voeding bij het behoud van gezondheid bij nachtdiensten te onderzoeken en deze te vertalen in concrete adviezen.


Gevolgen van nachtdienst zijn niet altijd mild
Ongeveer vijftien tot twintig procent van de beroepsbevolking werkt regelmatig ‘s nachts. Een nachtdienst gaat in tegen de natuurlijke ritmen van slapen, eten en sociaal actief zijn. De gevolgen hiervan zijn niet mild: tijdens het werk worden aantoonbaar meer fouten gemaakt. Ook vinden er meer ongelukken plaats, bijvoorbeeld door acute slaperigheid of verminderde alertheid. Daarnaast hebben medewerkers in de nachtdienst op termijn een verhoogde kans op slaap- en maagdarmstoornissen, overgewicht en diabetes. Reden genoeg om te zoeken naar manieren om mensen in nachtdienst te ondersteunen.

Timing en samenstelling maaltijden
In dit onderzoek wordt specifiek naar de rol van voeding gekeken. Er wordt onderzocht of het herstel van het verstoorde eetpatroon bijdraagt aan een vermindering van de diverse risico’s. Hiertoe zal enerzijds de timing en samenstelling van maaltijden tijdens de nachtdienst worden geregistreerd. Tegelijkertijd wordt de alertheid, het prestatievermogen tijdens het werk en het slaapgedrag na afloop van het werk vastgelegd. Zo kunnen relaties tussen voeding en nachtdienst worden onderzocht.

De resultaten worden verwerkt tot richtlijnen, zodat medewerkers in nachtdienst geadviseerd kunnen worden via nieuw op te zetten voedingsprogramma’s. De NWO subsidie is toegekend in het NWO programma “Voeding, cognitie en gedrag”. Dit programma gaat over gezonde keuzes en gezond eetgedrag en over effecten van voeding op cognitieve gezondheid.

Bron: www.alliantievoeding.nl


Dit bericht delen: