Laat op de avond eten leidt niet tot gewichtstoename bij kinderen

Laat op de avond eten leidt niet tot gewichtstoename bij kinderen

17 mei 2016 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Het eten van een maaltijd na acht uur ’s avonds leidt niet tot een toename in het gewicht bij in Engeland. Dit blijkt uit onderzoek van King’s College London, onder leiding van voedingskundige Gerda Pot, momenteel werkzaam bij de Vrije Universiteit Amsterdam en King’s College London. Dit is tegenstrijdig met eerder onderzoek, waarbij gesuggereerd werd dat er mogelijk een verband bestaat tussen laat op de avond eten en een verhoogde kans op en stofwisselingziektes. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

Verrassende uitkomst
De onderzoekers bestudeerden de eetgewoontes van 1620 tussen de 4 en 18 jaar en vergeleken het gewicht van kinderen die tussen 14.00 en 20.00 uur en tussen 20.00 en 22.00 uur dineerden. Zij maakten hierbij gebruik van data uit het Britse National Diet and Nutrition Survey Rolling Programme 2008-2012 (NDNS). Deze studie verzamelde jaarlijks gegevens van kinderen of hun ouders in de vorm van vierdaagse voedingsdagboekjes. Daarnaast zijn gegevens over gewicht en lengte van de kinderen bepaald.

Kinderen die later op de avond aten, bleken niet meer overwicht te hebben. Pot: “De resultaten zijn verrassend. We hadden verwacht een verband te vinden tussen laat op de avond eten en een verhoogde kans op het hebben van overgewicht, maar we vonden dat dit verband er niet was.” De studie laat ook zien dat er geen significante verschillen zijn in de gemiddelde dagelijkse energie-inname tussen kinderen die voor en na 20.00 uur eten en was er maar een klein verschil in de dagelijkse -inname.

Tijdstippen en overgewicht
Dit is één van de eerste studies bij kinderen naar de mogelijke gevolgen van eten op bepaalde tijdstippen en hoe dit samenhangt met overgewicht. Dat het verband tussen laat eten en overgewicht ontbreekt, zou mogelijk ook kunnen komen doordat een klein percentage van de kinderen in de survey na 20.00 uur hun avondmaaltijd at. Vervolgonderzoek is dus nodig om een nog beter begrip hiervan te krijgen. Daarnaast doen de onderzoekers momenteel onderzoek naar andere factoren die hiervan op invloed kunnen zijn op het gewicht bij kinderen, zoals het wel of niet ontbijten of slaapduur.
 
Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Nutrition onder de titel ‘The timing of the evening meal: how is this associated with weight status in UK children?’
Bron: persbericht VU.nl, 17 mei 2016
 
 

Advertentie

Dit bericht delen