Mensen met het metabool syndroom hebben baat bij het paleodieet.

Mensen met het metabool syndroom hebben baat bij het paleodieet.

17 augustus 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Het zogenaamde paleodieet pakt enkele kenmerken van het metabool syndroom aan. Zo vermindert het de buikomvang en verlaagt het de bloeddruk. Dat blijkt uit een analyse van de wetenschappelijke literatuur in een systematisch review gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.

Esther van Zuuren, huidarts en ervaren systematische reviewer, en Hanno Pijl, hoogleraar Diabetologie in het LUMC, bestudeerden samen met de Amerikaanse Eric Manheimer en Bahreinse Zbys Fedorowicz, de literatuur over paleovoeding volgens de strikte regels van Cochrane. Ze ontdekten dat het paleodieet de bloeddruk, de buikomvang en de hoeveelheid triglyceriden van mensen met het metabool syndroom verbetert.

Metabool syndroom
Bijna een miljoen Nederlanders lijden aan type 2 en een op de drie mannen en een op de vier vrouwen tussen de 30 en 70 jaar kampt met het metabool syndroom. Die laatste groep heeft (nog) geen suikerziekte, maar wel een verhoogde bloeddruk en HDL-cholesterol, hoge glucosewaarden, een vergrote buikomvang en te veel vetzuren (triglyceriden) in het bloed. Hierdoor lopen zij meer risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
 
Paleodieet
Mensen die het paleodieet volgen, eten vooral groenten, fruit, eieren, vis, vlees, noten, zoete aardappelen, paddenstoelen, olijfolie, kokosolie, koffie, thee en water. Granen, zuivel, peulvruchten, aardappelen, en door de voedingsindustrie bewerkte producten zijn niet toegestaan. Mensen die zich aan dit voedingspatroon hielden voelden zich ook beter dan mensen die dat niet deden. “Het is een verrassend sterk effect, zeker gezien het feit dat de controlepersonen een volgden volgens nationale richtlijnen voor diabetespatiënten”, aldus Pijl.
Het idee achter het paleodieet is dat het gezond is, omdat onze voorouders tienduizenden jaren geleden ook deze voeding nuttigden. De moderne mens zou hier nog steeds genetisch op ingesteld zijn. Volgens Pijl gaat het vooral om het eten van onbewerkte producten. “Ik ben er nog niet zo van overtuigd dat granen en zuivel slecht zijn voor mensen zonder coeliakie en melkintolerantie. Ik denk dat het vooral belangrijk is om veel groente en fruit te eten en een klein beetje vis en vlees. En dat het goed is om zo min mogelijk producten met toegevoegde suikers te gebruiken.”

Kritiek
De onderzoekers verwachten dat hun publicatie het nodige stof zal doen opwaaien, met name in de Verenigde Staten. Daar is het paleodieet zeer populair, maar het kent er ook felle critici. Van Zuuren en Pijl benadrukken dat het effect alleen onderzocht is bij mensen met het metabool syndroom en er slechts naar een termijn van een aantal weken tot zes maanden is gekeken. Langere studies zijn er nog niet.
De onderzoekers presenteren deze data eind september op het Nederlandse symposium ‘Ancestral Health’ zaterdag 26 september in Groningen. Er is ook mogelijkheid tot vragen stellen, via een Skype verbinding met Spanje, waar beide onderzoekers dan zijn. Kaarten voor dit evenement zijn nog altijd verkrijgbaar.

Advertentie

Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis Eric W. Manheimer, Esther J. van Zuuren, Zbys Fedorowicz, Hanno Pijl.


Dit bericht delen