Minder koolhydraten of minder vet eten bij diabetes type 2?

Minder koolhydraten of minder vet eten bij diabetes type 2?

12 juli 2018 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Wat werkt beter bij diabetes type 2, koolhydraatbeperkt of vetarm eten? Prof. Hanno Pijl onderzocht dit verder door meerdere onderzoeken samen te voegen. Hieruit bleek dat het eten van minder koolhydraten mogelijk iets beter is dan minder vet.

Wat is beter voor je gewicht en je bloedsuiker, minder vet of minder koolhydraten? Daar is al veel onderzoek naar gedaan, maar vaak te beperkt om echt bewijs te leveren. Daarom voerde prof. dr. Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUCM) samen met andere onderzoekers een zogeheten systematische review uit. Dat wil zeggen: zij brachten de resultaten van een heleboel kleinere onderzoeken samen in één groot onderzoek. Dit onderzoek is gefinancierd door het Diabetes Fonds.

Alle gegevens samen
Zij verzamelden alle onderzoeken van mensen met diabetes die minstens vier weken een dieet kregen.
– Met minder dan 40 procent van de dagelijkse calorieën uit koolhydraten, een koolhydraatbeperkt dieet.
– Óf met minder dan 30 procent van de dagelijkse calorieën uit vet, een vetbeperkt dieet.
Alle gegevens over glucosewaarden, bloedvetten, gewicht en cholesterol uit de wetenschappelijke artikelen zijn geanalyseerd als één grote nieuwe set van gegevens.

Kleine verschillen
Voeding met minder koolhydraten is iets beter voor de bloedglucose en de bloedvetten dan voeding met minder vet, zo blijkt. Vooral op de kortere termijn, tot een jaar. Maar de verschillen zijn klein. Ook is het twijfelachtig of het veel uitmaakt voor het ontstaan van complicaties. Er zijn geen verschillen in effect op gewicht, bloeddruk en kwaliteit van leven.

Meer onderzoek nodig
Voor nu lijkt beperking van koolhydraten mogelijk iets beter dan beperking van vet voor mensen met diabetes type 2. Maar de verschillende onderzoeken waren klein en erg verschillend van opzet. Dat maakt de bewijskracht minder sterk. Om definitieve duidelijkheid te krijgen is beter opgezet en uitgevoerd onderzoek nodig bij grotere groepen mensen. De resultaten van dit onderzoek zijn verschenen in The American Journal of Clinical Nutrition.

Bron: www.diabetesfonds.nl


Dit bericht delen: