Nieuwe website over voedingssupplementen

Nieuwe website over voedingssupplementen

4 januari 2016 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Welke voedingssupplementen bevorderen een goede nachtrust, helpen bij stress of als je intensief sport? Wat doet probioticia of visolie en moet je in de winter extra vitamine D nemen? Hoe krijg je mooie nagels, haar of huid? Al deze informatie is te vinden op de nieuwe site: www.supplementinfo.nl van de NPN.

NPN is de branchevereniging voor gezondheidsproducten. Dit zijn voedingssupplementen, zoals vitamine- en kruidenpreparaten en natuurproducten. NPN vertegenwoordigt bedrijven door de hele keten, van grondstofleverancier tot distributeur. De website bevat geen directe of indirecte verwijzingen naar specifieke gezondheidsproducten of fabrikanten.
Naast een SupplementenABC  met informatie over vitamines, mineralen, kruiden, visolie en probiotica is er ook een GezondheidsABC. In dat ABC staat informatie over onder meer weestand, cholesterol, gewrichten of afvallen.

Via supplementinfo.nl wordt goede en betrouwbare informatie gegeven. Ook over de veiligheid. Er zijn leuke testjes en quizzen, cijfers en nieuws over voeding en supplementen. Een handige site dus, voor iedereen die wil werken aan de gezondheid of geïnteresseerd is in voeding.

Richtlijnen goede voeding
De NPN vindt dat de Gezondheidsraad met de nieuwe Richtlijnen goede voeding tekortschiet in het suppletieadvies. Meer groente en fruit, noten en vis eten, is het advies van de Gezondheidsraad. “Een gezonde boodschap, deze producten bevatten veel gezonde stoffen.” Aldus Saskia Geurts, directeur NPN, brancheorganisatie gezondheidsproducten op de website. Alleen eet slechts 2% van de Nederlanders volgens de Richtlijnen Goede Voeding. En uit de Voedselconsumptiepeilingen blijkt dat mensen eerder minder dan meer groente, fruit en vis zijn gaan eten. “Gedragsverandering is enorm moeilijk. Hier moeten we op blijven inzetten maar daarnaast moeten we consumenten ook wijzen op het nut van supplementen. Er valt nog een enorme gezondheidswinst te behalen.”

 

Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen, zoals vitamine C of D. Deze worden ook aanbevolen door de Gezondheidsraad aan diverse doelgroepen. Zo wordt extra vitamine D aanbevolen aan kinderen, ouderen en mensen met een getinte huidskleur en foliumzuur aan vrouwen die zwanger willen worden.
Tekorten in voedingstoffen zijn wel heel duidelijk meetbaar, daar kunnen voedingssupplementen een rol spelen. “Voor vitamine D erkennen we inmiddels dat er veel kwetsbare groepen zijn met een groot risico op tekorten. Maar ook voor vele andere stoffen, zoals vitamine E en mineralen als ijzer komen in diverse groepen tekorten regelmatig voor, wat onderbelicht is in het advies.
Geurts wil pleiten voor meer aandacht voor het opvolgen van de aanbevelingen om gezond te eten, bijvoorbeeld op scholen en daarnaast voor het nut van suppletie. “In vergelijking met de landen om ons heen slikken in Nederland relatief weinig zwangere vrouwen extra foliumzuur en slikken weinig ouderen vitamine D supplementen. Daar is nog veel te winnen.”

 www.supplementinfo.nl


Dit bericht delen