Obese mensen hebben ander microbioom

Obese mensen hebben ander microbioom

2 december 2019 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Tijdens het 3e Diëtisten en Mondhygienisten Congres op 29 november stonden de thema’s obesitas en bariatrie centraal in relatie tot voeding, microbiota en mondgezondheid.

Overgewicht leidt tot een verhoogd risico  op cariës en paradontitis. Er zijn aanwijzingen dat de microbiota een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht en obesitas. De rol van de darmpermeabiliteit daarin is nog onduidelijk. Elk jaar ondergaan ruim 10.000 mensen een bariatrische operatie. Na de operatie hebben mensen meer kans op verslavingen aan alcohol, game en sex. De operatie is een waardevolle ingreep voor mensen met obesitas en niet-behandelbare diabetes. Bariatrische chirurgie heeft waarschijnlijk een verslechterend effect op het paradontium. Uit een pilotstudie blijkt dat als deze patiënten worden behandeld door een mondhygiënist, zij beter reageren op de behandeling.

Obees microbioom

De definitie van een ‘obees microbioom’ is niet te geven. Of het microbioom verandert als gevolg van obesitas of door een ander voedingspatroon is nog onduidelijk. Wel spelen de metabolieten lipopolisachariden (LPS) en korte ketenvetzuren (SCFA) die door darmbacteriën worden geproduceerd, mogelijk een rol. Fecale transplantatie verbetert de insulinegevoeligheid, maar het effect is na een jaar weer verdwenen. Het probleem van obesitas lijkt niet op de lossen met probiotica.

Voedingsadvies na bariatrische chirurgie

Na de bariatrische chirurgie heeft de maag een inhoud van ca. 50 ml. Hierdoor zijn 6-7 kleine eet- en drinkmomenten per dag mogelijk, maar dat heeft tegelijkertijd een negatief effect op de mondgezondheid. Het advies is om geen voeding mee naar bed te nemen. Een gezond voedingspatroon met veel vezels en weinig geraffineerde koolhydraten. Dranken als water, thee en koffie zonder suiker en kunstmatige gezoete dranken. Om deficiënties te voorkomen zijn multivitaminepreparaten nodig. Een multidisciplinaire samenwerking van diëtisten en mondhygiënisten kan de behandeling van deze patiënten ten goede komen en wellicht leiden tot een mondverzorgingsprotocol na bariatrie.


Dit bericht delen: