Probiotica verbeteren de stoelgang van ouderen in een verpleeghuis

Probiotica verbeteren de stoelgang van ouderen in een verpleeghuis

4 maart 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Recent zijn de resultaten gepubliceerd van een onderzoek in een Nederlands verzorgingshuis naar de effecten van probiotica op de stoelgang van ouderen. Het doel van de studie was om te bepalen of een gefermenteerde melkdrank met probiotica de stoelgang van kwetsbare ouderen die in een verpleeghuis wonen zou kunnen verbeteren.

In totaal werden 135 deelnemers geïncludeerd in deze pilotstudie. De reactie van de darmen (kwaliteit van de ontlasting en frequentie van de stoelgang) werd door het verplegend personeel tijdens een baseline periode van 3 weken gerapporteerd aan de hand van de Bristol Stool Scale. Na deze periode kregen de deelnemers dagelijks een gefermenteerde melkdrank met minimaal 6,5 × 109 Lactobacillus casei Shirota bacteriën (LcS) (1 flesje Yakult per dag) gedurende 6 weken. Tijdens deze periode werd de stoelgang weer geregistreerd en vergeleken met de uitgangswaarden.
 
Vierenveertig deelnemers (74 – 99 jaar oud) hebben het traject van in totaal negen weken doorlopen. Uit de resultaten blijkt dat inname van gefermenteerde melk met LcS het percentage ideale-type ontlasting verbetert, en het percentage obstipatie-type ontlasting verlaagt. Ook  het percentage diarree-type ontlasting was in vergelijking met de baseline periode significant minder. De frequentie van de stoelgang was niet significant veranderd.
 
Tijdens de studie werden geen veranderingen in gebruik van laxeermiddelen of bijwerkingen gemeld. Deze resultaten suggereren dat een gefermenteerde melk met LcS de kwaliteit van de stoelgang van kwetsbare ouderen in een verpleeghuis verbetert. Vervolgonderzoek is nodig om deze veelbelovende resultaten verder te onderbouwen.

Het artikel Improving the bowel habits of elderly residents in a nursing home using probiotic fermented milk, van den Nieuwboer M. et al, is online gepubliceerd in Beneficial Microbes, 2015

 

 


Dit bericht delen: