Resultaten Voedselconsumptiepeiling-Ouderen 2010-2012 uitgevoerd door het RIVM

Resultaten Voedselconsumptiepeiling-Ouderen 2010-2012 uitgevoerd door het RIVM

8 oktober 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Zelfstandig-wonende 70-plussers eten meer ongezonde verzadigde vetzuren en zout en minder volkoren producten, fruit en vis dan aanbevolen. Eén op de vijf ouderen heeft ernstig overgewicht.

Dat blijkt uit de recente Voedselconsumptiepeiling-Ouderen 2010-2012 uitgevoerd door het RIVM.

Onderzoek
Het RIVM heeft onderzocht wat, wanneer en waar zelfstandig wonende ouderen eten en drinken. Dit onderzoek is uitgevoerd onder ruim 700 zelfstandig wonende ouderen vanaf 70 jaar.
Op basis hiervan is de consumptie van voedingsmiddelengroepen en de inname van voedingsstoffen in kaart gebracht. Deze zijn vergeleken met de voedingsnormen van de Gezondheidsraad. In dit onderzoek deden vooral de meer vitale ouderen mee.

Methodiek 
Dit onderzoek is uitgevoerd van oktober 2010 tot februari 2012 in 15 gemeenten, verdeeld over Nederland. Iedere deelnemer is tijdens twee huisbezoeken geïnterviewd over zijn of haar voeding van de voorgaande dag, volgens de 24-uursvoedingsnavraagmethode. Hierbij is gebruikgemaakt van een computergestuurd interviewprogramma EPIC-Soft. In totaal zijn 739 personen onderzocht. Alle gegevens werden in detail vastgelegd, niet alleen wat, ook waar en wanneer er gegeten en gedronken is. Deze interviews zijn uitgevoerd door getrainde diëtisten. Tijdens de huisbezoeken zijn ook lengte, gewicht en arm- en middelomtrek gemeten. Daarnaast hebben de deelnemers hebben een algemene vragenlijst ingevuld.
 
Conclusies
Zelfstandig-wonende 70-plussers eten meer ongezonde verzadigde vetzuren en zout en minder volkoren producten, fruit en vis dan aanbevolen. Daarmee gelden voor hen dezelfde aandachtspunten om het voedingspatroon te verbeteren als voor de rest van de bevolking. Eén op de vijf ouderen heeft ernstig overgewicht. Een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn voor jong en oud van belang om chronische ziekten en beperkingen tegen te gaan. Eén op de vier 70-plussers volgt het advies op om extra D te slikken. Voldoende vitamine D vermindert het risico op vallen en botbreuken.

Advertentie

Zelfstandig-wonende ouderen eten en drinken vooral thuis. In vergelijking met vijftigers en zestigers eten ze  minder vlees, sauzen en graanproducten en drinken ze minder alcoholische dranken. Ze eten juist meer fruit, suiker en zoetwaren, en smeer- en bereidingsvetten. Aan dit onderzoek deden weinig ouderen met functionele beperkingen mee. Zij hebben een lagere inname van energie, eiwit, groente, alcohol, calcium en magnesium en een verhoogd risico op ondervoeding. Gericht onderzoek naar de kwaliteit van de voeding van kwetsbare ouderen is nodig.
 
 
Dit onderzoek is onderdeel van het nationale voedingspeilingsysteem. Lees meer over de uitkomsten van het rapport 'Diet of community-dwelling older adults. Dutch National Food Consumption Survey Older Adults 2010-2012':
 
http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/050413001.pdf


Dit bericht delen