Stress tijdens de zwangerschap beïnvloedt darmbacteriën van het kind

Stress tijdens de zwangerschap beïnvloedt darmbacteriën van het kind

27 januari 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Stress tijdens de zwangerschap wordt vaak in verband gebracht met fysieke en psychische problemen van het kind. Maar hoe werkt de stress van de moeder in op het kind? Zouden de darmbacteriën die het kind meekrijgt van de moeder een rol kunnen spelen? Een eerste studie naar deze samenhang in mensen laat zien dat baby’s van gestreste moeders een minder gunstige samenstelling van darmbacteriën hebben.

In deze studie werden stress en angst van de moeder tijdens de zwangerschap gemeten door middel van vragenlijsten en het hormoon cortisol in speeksel. Daarnaast werden ontlastingmonsters van 56 baby’s onderzocht vanaf 7 dagen tot 4 maanden oud. Gevonden werd dat zowel gerapporteerde stress van moeders als de cortisolniveaus gerelateerd waren aan de variatie in de microbiota van de baby’s, zelfs nadat er in de analyses gecontroleerd werd voor borstvoeding en postnatale stress.

Andere mix van bacteriën
Moeders waarbij de ervaren stress én de cortisolniveaus hoog waren hadden baby’s met meer Proteobacteriën, minder melkzuurbacteriën en minder Actinobacterieen in hun microbiota. Dit kenmerkt een ongunstige samenstelling van de microbiota. Dit blijkt ook uit de samenhang tussen deze microbiota en meer darmklachten en allergische reacties bij de baby’s in deze onderzoeksgroep.

Werkingsmechanisme
‘We denken dat onze resultaten wijzen op een mogelijk werkingsmechanisme voor gezondheidsproblemen bij kinderen van gestreste moeders. Wellicht kunnen we deze kinderen helpen bij hun ontwikkeling door ze andere bacteriën te geven,’ zegt Carolina de Weerth, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit en corresponding author van dit artikel dat 19 januari online verscheen in Psychoneuroendocrinology.

De onderzoekers wijzen er op dat de duidelijke samenhang die ze vinden niet verward moet worden met een causaal verband

Maartje A.C. Zijlmansa e.a, Maternal Prenatal Stress is Associated with the Infant Intestinal Microbiota doi:10.1016/j.psyneuen.2015.01.006

Bron: Radboud Universiteit, www.ru.nl


Dit bericht delen: