Zorginstellingen pakken voedselverspilling aan.

Zorginstellingen pakken voedselverspilling aan.

2 februari 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

De zorginstellingen die hebben meegedaan met het project ‘Duurzaam Gezond’ wisten hun voedselverspilling tot bijna de helft te reduceren.

Als het project ‘Duurzaam Gezond’ iets bewijst, is dat slimmer eten en drinken in de zorg veel winst oplevert. Tijdens het ruim één jaar durende traject brachten de deelnemende zorginstellingen – het St. Antonius Hospital in Kleve, het Radboudumc, het Regina-Pacis Haus in Kevelaer en Insula Dei Huize Kohlmann in Arnhem – hun voedselverspilling met bijna de helft terug, wat resulteerde in een forse kostenreductie. Basis van de besparing vormden een aantal verbetermaatregelen, variërend van herziene portiegroottes tot een gerichtere intake van ziekenhuispatiënten.

Kostenbesparingen door minder voedselverspilling
Aanleiding voor ‘Duurzaam Gezond’ was het besef dat patiënten in zorginstellingen gebaat zijn bij het nuttigen van verse, duurzame en smaakvolle maaltijden in een prettige ambiance. Zorginstellingen die daarbij ook nog eens regionale producten voorschotelen, versterken hun band met de lokale samenleving en dragen bij aan een schoner milieu. Deelnemende zorginstellingen gooiden minder voedsel weg, kochten minder voedsel in en waren minder geld kwijt aan afvalverwerking. Dit leidde al met al tot kostenbesparingen.

Relatie tussen duurzaamheid en kosten
Bijzonder aan ‘Duurzaam Gezond’ is de integrale kijk op de relatie tussen duurzaamheid en kosten. Zo zijn bijvoorbeeld aspecten als het inkoopproces, de manier van maaltijdbereiding en de communicatie tussen zorg- en keukenmedewerkers meegenomen. Tijdens het seminar op 3 februari in het Radboudumc in Nijmegen gaan verschillende praktijkmensen in op de belangrijkste onderzoeksresultaten. Vertegenwoordigers van deelnemende zorginstellingen vertellen over de succesvolle aanpak van voedselverspilling in hun organisatie. Verder krijgen deelnemers tips & tricks aangereikt om zelf met een ‘voedselplan’ aan de slag te gaan. Bijzondere aandacht is er voor het thema ‘de psychologie van het kiezen’.

Grensoverschrijdende samenwerking
‘Duurzaam Gezond’ – een Duits-Nederlands Interreg IV A project – is een grensoverschrijdende samenwerking tussen Stichting Landwaard, Stichting Diverzio en ISUN Fachhochschule Münster. De door Diverzio ontwikkelde integrale methode voor verbetering van zorgmaaltijden werd doorontwikkeld en met de Fachhochschule onderzocht en getest bij de Nederlandse en Duitse instellingen. Daarbij maakten ze gebruik van de jarenlange ervaring van de Sint Maartenskliniek in zorgmaaltijden van duurzame en verse producten uit de streek. Ook afvalverwerker ARN BV uit Nijmegen droeg bij met kennis van verspilling.
Het project is medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Alle projectdeelnemers brachten samen met de provincie Gelderland en het Ministerium fur Klimaschutz, Umwelt, Landschaft, Natur- und Verbraucherschutz van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen de benodigde financiële middelen, kennis en ervaring bij elkaar. Het project wordt begeleid door het programmamanagement van de Euregio Rijn-Waal.

Bron: ziekenhuiskrant.nl


Dit bericht delen: