Hollandse pot nog steeds favoriet

Hollandse pot nog steeds favoriet

2 februari 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Het traditionele trio van aardappelen, groente en vlees staat met stip op nummer één als favoriete maaltijd van Nederlanders. Dat blijkt uit het ‘Hoe eet Nederland’-onderzoek van Jumbo Supermarkten onder 1.300 Nederlanders.

Een gerecht van aardappelen, groente en vlees komt gemiddeld drie tot vier dagen per week op tafel. Gemiddeld koken Nederlanders vijf à zes dagen per week een warme maaltijd, een derde kookt zelfs elke dag. Jongeren eten minder aardappelen. Naast de traditionele combinatie van aardappelen, groente en vlees eten Nederlanders het liefst pasta of een rijstgerecht. Alleen jongeren hebben een andere top drie: zij houden het meest van pasta, gevolgd door Hollandse pot en een rijstmaaltijd.
Het gemiddelde Nederlandse weekmenu ziet er als volgt uit: drie tot vier dagen AVG, één tot twee dagen pasta, één dag rijst en één keer in de twee weken patat. Groente maken gemiddeld vijf tot zes dagen deel uit van het menu. 41 procent van de Nederlanders eet zelfs elke dag groente.

Kant-en-klaar maaltijden
Kant-en-klaar maaltijden zijn niet van het menu te verbannen. Ruim een derde eet één keer per twee weken of vaker een kant-en-klaar gerecht. Uit het onderzoek van Jumbo blijkt dat jongeren het vaakst kiezen voor een kant-en-klare optie, 35 procent zelfs één keer per week of vaker.
De helft van de kokers beslist op de dag zelf wat er gegeten wordt. Ruim een derde heeft een lijst met vaste menu’s die gemiddeld uit zeven gerechten bestaat. Toch heeft slechts 15 procent van de Nederlanders vaste dagen voor bepaalde gerechten, zoals woensdag-gehaktdag of vrijdag-visdag. De maaltijd die het vaakst een vaste dag toebedeeld krijgt, is patat. Per huishouden verschilt welke dag dit is.

Quinoa en spelt
Van quinoa tot spelt zijn aan een enorme opmars bezig, blijkt uit het onderzoek. Desondanks weet slechts een derde wat quinoa is en 20 procent heeft het wel eens gegeten. Een kwart van de Nederlanders zou het (nog) wel eens willen eten. Speltbrood doet het een stuk beter: 71 procent van de Nederlanders weet wat het is, de helft heeft het wel eens gegeten en 61 procent zou het (nog) wel eens willen eten.

Tekst: Jumbo / Fenneke Wiepkema


Dit bericht delen: