Suikerverslaving bestaat niet

Suikerverslaving bestaat niet

1 juli 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Vaak wordt beweerd dat suiker een verslavende werking zou hebben. Vandaar dat 40% van de Nederlanders is te zwaar zou zijn. Maar suiker verandert de hersenen niet blijvend, concludeert Han de Jong in zijn promotieonderzoek aan de UMC Utrecht. Uit een Europees onderzoek met 11 universiteiten blijkt dat suiker niet verslavend is op dezelfde manier als verslavende drugs dat zijn.

Wel zijn er overeenkomsten tussen drugs en suiker. Eetgedrag wordt uitgelokt door signalen uit de omgeving. Zo’n signaal kan bijvoorbeeld de geur of het uiterlijk van lekker eten zijn, maar ook reclame-uitingen over voedsel. Bij die motivatie om te eten speelt de stof dopamine een belangrijke rol.
Suiker veroorzaakt een dopamineafgifte in ons brein en in dat opzicht lijkt het op verslavende drugs. Dit is de reden dat we suikerrijk eten zo aantrekkelijk vinden. Maar drugs kunnen na verloop van tijd het dopaminesysteem echt veranderen; ze manipuleren onze hersenen op een manier dat suiker dat niet doet.

Suiker heeft dus een sterk effect op onze hersenen. De promovendus stelt dan ook dat het belangrijk is dat we ons daarvan bewust zijn, zeker als het gaat om kwetsbare, makkelijk te beïnvloeden hersenen zoals die van kinderen. Om te stellen dat suiker écht verslavend is, gaat volgens hem echter te ver.

 http://www.umcutrecht.nl/nl/Over-ons/Agenda/2015/Promotie-Han-de-Jong-Suikerverslaving-bestaat-nie


Dit bericht delen: