Verzadigde vetten zijn geen boosdoeners voor het hart, maar geraffineerde koolhydraten wel.

Verzadigde vetten zijn geen boosdoeners voor het hart, maar geraffineerde koolhydraten wel.

1 juni 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Tijdens het 4e Arts en Voeding congres in het LUMC in Leiden op 29 mei was professor Darius Mozaffarian één van de sprekers. Mozaffarian is cardioloog, epidemioloog en Associate Professor in bij Division of Cardiovascular Medicine Brigham, Women’s Hospital en Harvard Medical School. Hij is auteur van meer dan 200 wetenschappelijke publicaties op het gebied van leefstijl en cardiovasculaire ziekten. Het congres had als thema: de rol van voeding bij CVRM.

Voedingsrichtlijnen die eerder zijn verschenen zijn gefocust op het verband tussen verzadigd vet en het verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Deze bevindingen zijn gebaseerd op ecologische en dierstudies en volgens de spreker zijn de uitkomsten ervan niet juist. Er blijkt namelijk geen relatie tussen de vetinname en het optreden van hart- en vaatziekten en obesitas te bestaan. Ook is er geen verband tussen de inname van verzadigd vet en het risico op diabetes mellitus en hartinfarcten.

Zuivel
LDL-cholesterol is een gezondheidsmarker, maar niet de belangrijkste. Ook nuchter bloedglucose en insuline zijn markers. Volgens Mozaffarian is het beter om het voedingsadvies te richten op een vetinname van 40 en% waarin de nadruk wordt gelegd op goede vetten uit zuivel (gefermenteerde melkproducten, zoals yoghurt en kaas), noten, vis en oliën. Af en toe boter eten mag, maar margarine en olie zijn beter. Rood vlees en gevogelte eten kan, maar liever geen bewerkt vlees, want hieraan is veel zout toegevoegd (vleeswaren, hamburgers etc.). Een Meridiaan dieet dat rijk is aan groenten, noten en oliën geeft 30% verlaging op het risico van hart- en vaatziekten en hartdood.

Koolhydraten
Geraffineerde koolhydraten en toevoegde suikers maken steeds meer deel uit van de dagelijkse voeding. Het is belangrijk om op de kwaliteit van koolhydraten te letten. Hele granen, voedingsvezels, een lage glycemische index (GI) en ook op de structuur van het eten (vloeibaar vs. vast). 

Voedingsmiddelen in plaats van nutriënten
In de nieuwe Amerikaanse voedingsrichtlijnen (Dietary Guidelines 2015), die nog in concept zijn, worden geen nutriënten meer aanbevolen, maar voedingsmiddelen, zoals fruit, groente, volle graanproducten, vis en schelpdieren, bonen, zuivelproducten, beperkt gebruik van vlees en toevoegde suikers en geraffineerde granen. We moeten niet langer focussen op wat slecht voor de gezondheid is, maar juist op wat goed voor ons is, aldus de spreker.


Dit bericht delen: