Vierde NutriTorial Hugo Heymans: “Bij de geboorte ben je nog niet helemaal ‘af’”

Vierde NutriTorial Hugo Heymans: “Bij de geboorte ben je nog niet helemaal ‘af’”

18 december 2012 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Hoe leert een baby eten? Dat is het onderwerp van alweer de vierde NutriTorial. Emeritus hoogleraar en kinderarts dr. Heymans, belicht op enthousiaste wijze het bijzondere proces van borstvoeding naar vast voedsel.

Een baby maakt in het eerste jaar een intensieve ontwikkeling door. Spijsvertering, motoriek, tanden en spieren ontwikkelen zich in een razendsnel tempo. Daarnaast optimaliseert de barrièrefunctie van de darm, waardoor de baby beschermd wordt tegen ziekteverwekkers en allergenen. Dit is allemaal nodig om uiteindelijk vast voedsel te kunnen eten. De eiwitten, koolhydraten en vetten uit de borstvoeding zijn essentieel voor deze groei en ontwikkeling. “Er is geen betere hoge rendementsketel in de handel dan de mens zelf”, aldus dr. Heymans. “90% van het vet dat een pasgeborene binnenkrijgt wordt opgenomen in het lichaam”. Aan het einde van het eerste levensjaar is het lichaamsgewicht verdrievoudigd en is het spijsverteringsstelsel klaar om  vast voedsel te verteren. Na een aantal maanden kan worden gestart met bijvoeding. Hierdoor kan het kind op een geleidelijke en leuke manier wennen aan verschillende smaken en consistenties van voedsel en vanaf ongeveer een jaar volwaardig mee-eten met de dagelijkse maaltijd.

 

 

De NutriTorials zijn ontwikkeld voor medische professionals en bieden hen de mogelijkheid inhoudelijke kennis over een specifiek onderwerp snel op te frissen. Elke maand wordt er een nieuwe NutriTorial online gepubliceerd. Ze zijn gemaakt met dank aan emeritus hoogleraar en kinderarts dr. Heymans. De productie is mogelijk gemaakt door Nutricia.

Medische professionals kunnen NutriTorials gebruiken om kort een onderwerp op te frissen of als inhoudelijke toelichting tijdens een college. Nutricia nodigt daarnaast alle medische professionals uit om onderwerpen voor komende educatieve films in te dienen. Dit kan door een mail te sturen naar scholing@nutricia.com. De beste inzendingen zullen worden verwerkt in nieuwe NutriTorials. 

http://www.nutriciavoorprofessionals.nl/publiek/Paginas/Preview-NutriTorial-4.aspx


Dit bericht delen: