We besteden meer aan voedsel

We besteden meer aan voedsel

11 september 2014 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Tijdens de crisis gingen consumenten bezuinigen op consumptiegoederen, maar de uitgaven aan voedsel bleven op peil. Dat meldt de Volkskrant op 11 september.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat we sinds 2005 meer geld aan voedsel zijn gaan besteden. In 2005 besteedden we 12,7 procent aan voedings- en genotmiddelen en in 2013 is dat gestegen tot 14,6 procent.  Dat komt, omdat een deel van de consumenten bewuster nadenkt over eten. Voedsel is voor hen meer waard en zij geven er meer aan uit. Dit geldt vooral voor hoger opgeleiden en jongeren. 

Consumenten zijn door de crisis wel zuiniger geworden. Ze zijn minder vaak uit eten gegaan en gingen vaker op zoek naar koopjes. Ook gooien mensen minder vaak eten weg, waardoor in 2013 het eerste jaar is dat het volume aan voedselaankopen is gedaald. Er worden ook aankopen gedaan in buitenlandse supermarkten, aankopen die zich aan de waarneming van het CBS onttrekken.
De ecologische supermarkten profiteren van het feit dat consumenten bewuster inkopen. Het aantal vestigingen van Marqt, La Place en EkoPlaze is sinds enkele jaren verdubbeld.
Bron: De Volkskrant, 11 september 2014


Dit bericht delen