Frisdrank kan het risico op diabetes verhogen

Frisdrank kan het risico op diabetes verhogen

29 april 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Eén blikje frisdrank per dag kan het risico op diabetes op latere leeftijd al verhogen. Dat meldt de BBC naar aanleiding van een Europese studie. Een dagelijks blikje frisdrank verhoogt het risico met een vijfde ten opzichte van één blikje per maand.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Engeland, Duitsland, Denemarken, Italië, Spanje, Zweden, Frankrijk en Nederland. Zo'n 350.000 personen werden ondervraagd over hun voedingspatroon.
'Suikerhoudende drankjes verhogen het diabetesrisico met elk blikje dat je drinkt', verklaart hoofdonderzoeker Dora Romaguera van het Imperial College London.
De consumptie van suikerhoudende dranken stijgt in Europa. Daarom pleit de onderzoekster in Diabetologia voor betere informatie over de schadelijke effecten op de gezondheid.
Het verhoogde diabetesrisico bleek ook te relateren aan kunstmatig gezoete frisdrank, al bleef het verband niet overeind zodra BMI werd meegewogen. Vruchtensap bleek niet geassocieerd met het diabetesrisico.

Meer dan calorieën
Volgens Matthew Hobbs van Diabetes UK, niet verbonden aan het onderzoek, blijft de link tussen suikerhoudende drank en diabetes mellitus type 2 zichtbaar wanneer rekening wordt gehouden met BMI. Dit suggereert dat het verhoogde risico niet alleen komt door extra calorieën, zegt Hobbs. 'Toch is dit geen definitief bewijs dat suikerhoudende dranken het risico op diabetes type 2 verhogen, behalve het effect op lichaamsgewicht', geeft Hobbs aan. Patrick Wolfe van het University College Londen zei:  “Suikerhoudende frisdranken zijn slechts een risicofactor voor diabetes type 2, maar omdat deze gemakkelijk te elimineren zijn door over te schakelen naar light frisdranken of helemaal weg te laten, is het verstandig om dit te doen.”


Dit bericht delen