RIVM actualiseert 2400 voedingsmiddelen in NEVO-online

RIVM actualiseert 2400 voedingsmiddelen in NEVO-online

28 september 2016 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Het RIVM heeft NEVO-online geactualiseerd. NEVO-online 2016 (Rivm.nl/nevo) bevat gegevens uit het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) over de voedingskundige samenstelling van bijna 2400 voedingsmiddelen. Dit zijn voedingsmiddelen die door veel Nederlanders regelmatig worden gegeten en een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen. De gegevens zijn een belangrijke bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of onderzoek.

255 nieuwe voedingsmiddelen
De wijzigingen en aanvullingen hebben vooral betrekking op het toevoegen of verwijderen van voedingsmiddelen en het actualiseren van de voedingsstofgehaltes. Sinds de vorige uitgave van NEVO-online in 2013 zijn er 255 nieuwe voedingsmiddelen toegevoegd, die van belang zijn in het Nederlandse voedingspatroon. Dan gaat het bijvoorbeeld om oliesoorten, broodsoorten met pitten en zaden en nieuwe margarine of halvarinesoorten. Achttien voedingsmiddelen, waaronder veldsla, pindakaas, kroket, frikandel, appelstroop en tomatenpuree, zijn in het hele land aangekocht en geanalyseerd op voedingsstoffen inclusief koolhydraten, eiwit, vet, vetzuurpatroon, vitamines en mineralen. Op basis van gegevens uit de literatuur is nu meer informatie over vis beschikbaar. Sinds de vorige uitgave van NEVO-online zijn 60 voedingsmiddelen verwijderd, omdat deze niet meer beschikbaar zijn op de Nederlandse markt. Dan gaat het bijvoorbeeld om hard bak- en braadvet en natriumarme vleeswaren.
 
Vitamines en mineralen
NEVO-online 2016 bevat een actualisering van een groot aantal microvoedingsstoffen. Zo zijn met name de gehaltes aan natrium-, vitamine K-, vitamine D- en jodiumgehaltes in veel voedingsmiddelen herzien of toegevoegd.
 
Meer informatie
Naast voedingsstoffengehaltes in NEVO-online is veel achtergrondinformatie te vinden op de NEVO-website; bijvoorbeeld over voedingsmiddelen die nieuw of verwijderd zijn, een overzicht van recepten en de definities die we hanteren voor voedingsstoffen. De dataset met de gegevens van NEVO-online 2016 kan worden aangevraagd via deze website.


Dit bericht delen: