Wageningen Universiteit doet onderzoek naar brood en gezondheid

Wageningen Universiteit doet onderzoek naar brood en gezondheid

28 november 2016 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Coeliakie (glutenintolerantie) is de meest voorkomende voedselintolerantie en betreft 0.5-2% van de Westerse bevolking. Het aantal patiënten met een glutenintolerantie neemt sterk toe en de verwachting is dat deze trend doorzet.

Brood ligt al een aantal jaren onder vuur . ‘Heel veel mensen schakelen over naar een glutenvrij dieet en zeggen dat ze daar enorm van opknappen’, zegt Luud Gilissen van Wageningen Plant Research. ‘We willen weten of dat reëel is. Wageningen Plant Research doet mee in een groot onderzoek om dat uit te zoeken.
Gilissen heeft bovendien het vermoeden dat niet gluten, maar andere stofjes in brood de klachten zouden veroorzaken. ‘We denken dan aan andere eiwitten en aan fermenteerbare di-en oligosachariden. Die suikers worden slecht opgenomen door het lichaam, maar wel verteerd door bacteriën in de dikke darm. Dat kan bij sommige mensen een opgeblazen gevoel geven of diarree.’
Wageningen Plant Research gaat samen met de Universiteit Maastricht onderzoeken wat nu precies de link is tussen de verschillende stofjes in brood en bepaalde gezondheidsklachten. In Wageningen zal Twan America het onderzoek naar die zogeheten inhoudsstoffen leiden.
 
Link naar het artikel Plant Research in Resource het magazine over Wageningen University & Research.


Dit bericht delen: